1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Batoniki orzechowe

Batoniki orzechowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W tym tygodniu przygotowywałam pyszne bakaliowe batoniki na bazie mleka skondensowanego. Dziś przedstawię przepis na wersję orzechową. Batoniki będą doskonałą przekąską, która doda Wam energii.  :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Batoniki orzechowe:

  • Krok 1

    Formę 23 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 130°C. 

  • Krok 2

    Mleko podgrzej w rondelku (podgrzane będzie trochę rzadsze). Dodaj orzechy, płatki, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Mieszankę rozłóż równomiernie w formie i delikatnie dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50-60 minut do zrumienienia. 

  • Krok 4

    Po upieczeniu odstaw na 20 minut, a następnie pokrój ostrym nożem, tak aby wyszły prostokątne batoniki.

  • Krok 5

    Polewę rozgrzej w gorącej wodzie i wylej na talerzyk. Zanurz w niej podstawę każdego batonika, następnie każdy batonik ułóż na kratce czekoladowym spodem do góry, aby polewa zastygła.

     


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej