1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wianuszki drożdżowe wielkanocne

Wianuszki drożdżowe wielkanocne

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowe, słodkie wianuszki wielkanocne z dodatkiem ulubionej konfitury lub marmolady.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj jajka, mleko i zagnieć. Pod koniec stopniowo dodaj roztopione masło i wyrób na jednolite, gładkie ciasto.

  • Krok 3

    Uformuj z niego kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

  • Krok 4

    Na blacie lekko oprószonym mąką rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm.

  • Krok 5

    Posmaruj konfiturą (możesz użyć marmolady), zostawiając około 1-1,5 cm wolnego miejsca przy brzegu.

  • Krok 6

    Ciasto złóż na trzy: najpierw jeden krótszy bok złóż do wewnątrz i nakryj go drugim (wolne brzegi ciasta możesz lekko posmarować wodą i skleić je ze sobą).

  • Krok 7

    Ostrym nożem potnij ciasto w poprzek na paski o szerokości około 3-3,5 cm. Każdy pasek skręć cztery razy i złącz na końcu.

  • Krok 8

    Wianuszki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

  • Krok 9

    Wyrośnięte bułeczki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia.

  • Krok 10

    Po upieczeniu wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem (zamiast prószyć cukrem, możesz polukrować wianuszki).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej