1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (podłużne)

Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (podłużne)

wegańskie biszkopty a'la savoiardi oprószone cukrem pudrem. Ułożone na zielonej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wegańskie biszkopty a'la savoiardi to podłużne ciasteczka, które są nieodzownym elementem popularnego włoskiego deseru tiramisu. Ale zaraz, zaraz... jak je przygotować w wersji wegańskiej? Po kilku próbach zamieszczam Wam przepis na chrupiące biszkopty, które idealnie nadają się do maczania w kawie i amaretto.🥰 Spróbujcie również mojego przepisu na tofumisu, w którym użyłam właśnie tych biszkoptów.😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie biszkopty a'la savoiardi:

  • Krok 1

    Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier.

    W misce mąka pszenna, obok mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Następnie wymieszaj razem mokre składniki: napój sojowy, syrop klonowy, olej rzepakowy i pastę z wanilii.

    Napój sojowy w szklance, syrop klonowy w kokilce, olej rzepakowy w dzbanku i pasta z wanilii Taylor & Colledge
  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj mokre i krótko wymieszaj mikserem, tylko do połączenia składników.

    Ciasto na biszkopty przed zagnieceniem w misie ceramicznej, obok mikser ręczny firmy Bosch.
  • Krok 4

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C (termoobieg). Ciasto przełóż do worka cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką.

    Ciasto przełożone do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką.
  • Krok 5

    Na blachę wyciskaj paski ciasta o długości około 8 cm. Ciasto możesz odcinać nożyczkami. Posyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na około 14-15 minut. 

    Ciasto w rękawie cukierniczym. Obok paski ciasta na blasze, posypane cukrem pudrem.
  • Krok 6

    Upieczone biszkopciki pozostaw do wystudzenia. Idealnie sprawdzą się jako składnik deseru, np. do tofumisu. 😍

    Upieczone biszkopty na blasze. Obok rękawica kuchenna Dr. Oetkera.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej