Maślane ciasteczka waniliowe


Któż z nas nie lubi kruchych ciasteczek! Są proste w przygotowaniu, słodkie i mają przyjemnie maślany smak. W dodatku sam proces ich tworzenia jest niebywale przyjemny, bowiem w kilkanaście minut możemy wyczarować całą tacę ciasteczek w przeróżnych kształtach.
Aby były jeszcze bardziej wyjątkowe do ciasteczkowej masy dodaj Wanilię Bourbon z Madagaskaru, która nada im głębi smaku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć krótko, do połączenia składników.
-
Krok 2
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około 15 minut.
-
Krok 3
Blat oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.
-
Krok 4
Z ciasta wycinaj ciasteczka w ulubionych kształtach.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 8 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
-
Krok 6
Upieczone ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze