1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Maślane ciasteczka waniliowe

Maślane ciasteczka waniliowe

maślane ciasteczka waniliowe na kratce wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Któż z nas nie lubi kruchych ciasteczek! Są proste w przygotowaniu, słodkie i mają przyjemnie maślany smak. W dodatku sam proces ich tworzenia jest niebywale przyjemny, bowiem w kilkanaście minut możemy wyczarować całą tacę kruchych, maślanych ciasteczek w przeróżnych kształtach.

Aby były jeszcze bardziej wyjątkowe do ciasteczkowej masy dodaj Wanilię Bourbon z Madagaskaru, która nada im głębi smaku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na maślane ciasteczka:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć krótko, do połączenia składników.

    w misie robota kuchennego bosch składniki na kruche ciasto
  • Krok 2

    Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około 15 minut.

    kruche ciasto owinięte w folię spożywczą obok wałek do ciasta
  • Krok 3

    Blat oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.

    blat oprószony mąką, kulka ciasta kruchego
  • Krok 4

    Z ciasta wycinaj ciasteczka w ulubionych kształtach.

    na blacie rozwałkowane ciasto z wyciśniętymi ciasteczkami
  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 8 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.

    na blasze do pieczenia nieupieczone maślane ciasteczka waniliowe
  • Krok 6

    Upieczone ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    na papierze do pieczenia upieczone maślane kruche ciasteczka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej