Ciasto monte
Deser Monte to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Słodki, mleczny pudding w dwóch smakach - czekoladowym i orzechowym, spróbowałam odtworzyć w formie ciasta. I wyszło przepysznie! Kto chętny na najlepsze ciasto Monte?🌰🥛🍫
Chrupiący, czekoladowy spód z dodatkiem orzechów laskowych i herbatników idealnie komponuje się z waniliową, budyniową masą - dzielimy ją na dwie części, a do jednej z nich dodajemy nutellę.
Naprzemienne wylewanie masy sprawia, że ciasto Monte w przekroju wygląda obłędnie! Wierzch udekoruj ciemnym kakao i świeżymi malinami - kwaskowatość owoców świetnie balansuje słodycz deseru.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do ciasta monte
-
Krok 1
Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj w malakserze lub bardo drobno na desce. Ciasteczka pokrusz na piasek.
-
Krok 2
Masło rozpuść i roztop w nim czekoladę.
-
Krok 3
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Krok 4
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do piecenia, boki posmaruj masłem i wyłóż folią rantową. Przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj i docisij łyżką.
Odstaw do lodówki na czas przygotownia masy budyniowej.
Masa żelatynowa
-
Krok 5
Żelatynę wymiszaj zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
Masa budyniowa do ciasta monte
-
Krok 6
Budynie wymiszaj w mleku.
-
Krok 7
Żółtka utzryj z cukrem na jasną, gęstą masę. Na końcu dodaj wymieszany budyń w mleku.
-
Krok 8
Śmietankę zagotuj, przelej masę z budyniami i żółtkami i na umiarkowanej mocy palnika ugotuj budyń - cały czas mieszając! Gotuj przez kilka minut aż krem w całości się zagotuje i zgęstnieje.
Rondel odstaw z kuchenki.
-
Krok 9
Do gorącego, ale już nie gotującego budyniu dodaj masę żelatynową.
Z garnka przelej połowę porcji budyniu i zmiksuj go z nutellą.
-
Krok 10
Przelewaj naprzemiennie niewielkimi porcjami na przygotowany wcześniej spód.
Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprósz wymieszanym kakao z cukrem pudrem i udeloruj malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-monte |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze