Ciasto monte


Deser Monte to jeden z moich ulubionych smaków dzieci艅stwa. S艂odki, mleczny pudding w dwóch smakach - czekoladowym i orzechowym, spróbowa艂am odtworzy膰 w formie ciasta. I wysz艂o przepysznie! Kto ch臋tny na najlepsze ciasto Monte?馃尠馃馃崼
Chrupi膮cy, czekoladowy spód z dodatkiem orzechów laskowych i herbatników idealnie komponuje si臋 z waniliow膮, budyniow膮 mas膮 - dzielimy j膮 na dwie cz臋艣ci, a do jednej z nich dodajemy nutell臋.
Naprzemienne wylewanie masy sprawia, 偶e ciasto Monte w przekroju wygl膮da ob艂臋dnie! Wierzch udekoruj ciemnym kakao i 艣wie偶ymi malinami - kwaskowato艣膰 owoców 艣wietnie balansuje s艂odycz deseru.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d do ciasta monte
-
Krok 1
Orzechy upra偶 na suchej patelni i posiekaj w malakserze lub bardo drobno na desce. Ciasteczka pokrusz na piasek.
-
Krok 2
Mas艂o rozpu艣膰 i roztop w nim czekolad臋.
-
Krok 3
Wymieszaj dok艂adnie wszystkie sk艂adniki.
-
Krok 4
Dno tortownicy o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do piecenia, boki posmaruj mas艂em i wy艂ó偶 foli膮 rantow膮. Prze艂ó偶 mas臋 ciasteczkow膮, wyrównaj i docisij 艂y偶k膮.
Odstaw do lodówki na czas przygotownia masy budyniowej.
Masa 偶elatynowa
-
Krok 5
呕elatyn臋 wymiszaj zimn膮 wod膮, wymieszaj i odstaw do nap臋cznienia.
Masa budyniowa do ciasta monte
-
Krok 6
Budynie wymiszaj w mleku.
-
Krok 7
呕ó艂tka utzryj z cukrem na jasn膮, g臋st膮 mas臋. Na ko艅cu dodaj wymieszany budy艅 w mleku.
-
Krok 8
艢mietank臋 zagotuj, przelej mas臋 z budyniami i 偶ó艂tkami i na umiarkowanej mocy palnika ugotuj budy艅 - ca艂y czas mieszaj膮c! Gotuj przez kilka minut a偶 krem w ca艂o艣ci si臋 zagotuje i zg臋stnieje.
Rondel odstaw z kuchenki.
-
Krok 9
Do gor膮cego, ale ju偶 nie gotuj膮cego budyniu dodaj mas臋 偶elatynow膮.
Z garnka przelej po艂ow臋 porcji budyniu i zmiksuj go z nutell膮.
-
Krok 10
Przelewaj naprzemiennie niewielkimi porcjami na przygotowany wcze艣niej spód.
Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na ca艂膮 noc.
Przed podaniem oprósz wymieszanym kakao z cukrem pudrem i udeloruj malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-monte |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze