1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Ciasto monte

Ciasto monte

ciasto monte bez pieczenia
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Deser Monte to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Słodki, mleczny pudding w dwóch smakach - czekoladowym i orzechowym, spróbowałam odtworzyć w formie ciasta. I wyszło przepysznie! Kto chętny na najlepsze ciasto Monte?🌰🥛🍫

Chrupiący, czekoladowy spód z dodatkiem orzechów laskowych i herbatników idealnie komponuje się z waniliową, budyniową masą - dzielimy ją na dwie części, a do jednej z nich dodajemy nutellę

Naprzemienne wylewanie masy sprawia, że ciasto Monte w przekroju wygląda obłędnie! Wierzch udekoruj ciemnym kakao i świeżymi malinami - kwaskowatość owoców świetnie balansuje słodycz deseru.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do ciasta monte

  • Krok 1

    Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj w malakserze lub bardo drobno na desce. Ciasteczka pokrusz na piasek.

    w miseczkach składniki na herbatnikowy spód
  • Krok 2

    Masło rozpuść i roztop w nim czekoladę.

    w miseczce czekolada callebaut, na desce masło kerrygold
  • Krok 3

    Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

    w miseczce masa na ciasteczkowy spód do ciasta monte
  • Krok 4

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do piecenia, boki posmaruj masłem i wyłóż folią rantową. Przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj i docisij łyżką.

    Odstaw do lodówki na czas przygotownia masy budyniowej.

    w tortownicy wyłożony spód do ciasta monte

Masa żelatynowa

  • Krok 5

    Żelatynę wymiszaj zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    w miseczce namoczona masa żelatynowa

Masa budyniowa do ciasta monte

  • Krok 6

    Budynie wymiszaj w mleku.

    w szkladnym naczyniu wymieszane budynie dr. Oetker
  • Krok 7

    Żółtka utzryj z cukrem na jasną, gęstą masę. Na końcu dodaj wymieszany budyń w mleku.

    w miseczce ugotowane budynie obok w szklanym naczyniu śmietanka
  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj, przelej masę z budyniami i żółtkami i na umiarkowanej mocy palnika ugotuj budyń - cały czas mieszając! Gotuj przez kilka minut aż krem w całości się zagotuje i zgęstnieje. 

    Rondel odstaw z kuchenki. 

    rondel z budyniem, obok w miseczce nutella i mikser ręczny bosch
  • Krok 9

    Do gorącego, ale już nie gotującego budyniu dodaj masę żelatynową.  

    Z garnka przelej połowę porcji budyniu i zmiksuj go z nutellą.

    w rondelku masa budyniowa, w miseczce czekoladowa do ciasta monte
  • Krok 10

    Przelewaj naprzemiennie niewielkimi  porcjami na przygotowany wcześniej spód.

    Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem oprósz wymieszanym kakao z cukrem pudrem i udeloruj malinami.

    ciasto monte wyciągnięte z tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-monte

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej