1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Ciasto monte

Ciasto monte

ciasto monte bez pieczenia
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Deser Monte to jeden z moich ulubionych smaków dzieci艅stwa. S艂odki, mleczny pudding w dwóch smakach - czekoladowym i orzechowym, spróbowa艂am odtworzy膰 w formie ciasta. I wysz艂o przepysznie! Kto ch臋tny na najlepsze ciasto Monte?馃尠馃馃崼

Chrupi膮cy, czekoladowy spód z dodatkiem orzechów laskowych i herbatników idealnie komponuje si臋 z waniliow膮, budyniow膮 mas膮 - dzielimy j膮 na dwie cz臋艣ci, a do jednej z nich dodajemy nutell臋

Naprzemienne wylewanie masy sprawia, 偶e ciasto Monte w przekroju wygl膮da ob艂臋dnie! Wierzch udekoruj ciemnym kakao i 艣wie偶ymi malinami - kwaskowato艣膰 owoców 艣wietnie balansuje s艂odycz deseru.

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do ciasta monte

  • Krok 1

    Orzechy upra偶 na suchej patelni i posiekaj w malakserze lub bardo drobno na desce. Ciasteczka pokrusz na piasek.

    w miseczkach sk艂adniki na herbatnikowy sp贸d
  • Krok 2

    Mas艂o rozpu艣膰 i roztop w nim czekolad臋.

    w miseczce czekolada callebaut, na desce mas艂o kerrygold
  • Krok 3

    Wymieszaj dok艂adnie wszystkie sk艂adniki.

    w miseczce masa na ciasteczkowy sp贸d do ciasta monte
  • Krok 4

    Dno tortownicy o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do piecenia, boki posmaruj mas艂em i wy艂ó偶 foli膮 rantow膮. Prze艂ó偶 mas臋 ciasteczkow膮, wyrównaj i docisij 艂y偶k膮.

    Odstaw do lodówki na czas przygotownia masy budyniowej.

    w tortownicy wy艂o偶ony sp贸d do ciasta monte

Masa 偶elatynowa

  • Krok 5

    呕elatyn臋 wymiszaj zimn膮 wod膮, wymieszaj i odstaw do nap臋cznienia.

    w miseczce namoczona masa 偶elatynowa

Masa budyniowa do ciasta monte

  • Krok 6

    Budynie wymiszaj w mleku.

    w szkladnym naczyniu wymieszane budynie dr. Oetker
  • Krok 7

    呕ó艂tka utzryj z cukrem na jasn膮, g臋st膮 mas臋. Na ko艅cu dodaj wymieszany budy艅 w mleku.

    w miseczce ugotowane budynie obok w szklanym naczyniu 艣mietanka
  • Krok 8

    艢mietank臋 zagotuj, przelej mas臋 z budyniami i 偶ó艂tkami i na umiarkowanej mocy palnika ugotuj budy艅 - ca艂y czas mieszaj膮c! Gotuj przez kilka minut a偶 krem w ca艂o艣ci si臋 zagotuje i zg臋stnieje. 

    Rondel odstaw z kuchenki. 

    rondel z budyniem, obok w miseczce nutella i mikser r臋czny bosch
  • Krok 9

    Do gor膮cego, ale ju偶 nie gotuj膮cego budyniu dodaj mas臋 偶elatynow膮.  

    Z garnka przelej po艂ow臋 porcji budyniu i zmiksuj go z nutell膮.

    w rondelku masa budyniowa, w miseczce czekoladowa do ciasta monte
  • Krok 10

    Przelewaj naprzemiennie niewielkimi  porcjami na przygotowany wcze艣niej spód.

    Odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na ca艂膮 noc.

    Przed podaniem oprósz wymieszanym kakao z cukrem pudrem i udeloruj malinami.

    ciasto monte wyci膮gni臋te z tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-monte

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej