1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Miętowa Panna Cotta

Miętowa Panna Cotta

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ten tradycyjny włoski deser jest idealny na każdą porę roku i okazję. Poniżej przedstawiamy urozmaiconą wersję, z dodatkiem listków mięty. Truskawki sprawdzają się jako dopełnieniem deseru.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Panna Cotta:

  • Krok 1

    Żelatynę dodaj do gorącej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 2

    Liście mięty opłucz.

  • Krok 3

    Śmietankę, mleko, cukier, cukier z wanilią oraz liście mięty umieść w rondelku i podgrzej na średniej mocy palnika, aż do zagotowania.

  • Krok 4

    W międzyczasie wymieszaj łyżeczką napęczniałą żelatynę do uzyskania na jednolitej konsystencji. Gdy tylko składniki w rondelku się zagotują, natychmiast zdejmij je z palnika.

  • Krok 5

    Przecedź przez sitko (z jak najmniejszymi oczkami) by pozbyć się liści mięty. Dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę i szybko wymieszaj rózgą.

  • Krok 6

    Naczynie z deserem przełóż najpierw do lodowatej wody (może być również większe naczynie z kostkami lodu) i co parę chwil mieszaj zawartość. Możesz także włożyć je do lodówki, ale pamiętaj, by co chwilę podchodzić i całość przemieszać.

  • Krok 7

    Dopiero, gdy deser osiągnie konsystencję żelu, zacznij przelewać go do małych salaterek i odstaw do stężenia na około 4 godziny.

Do dekoracji:

  • Krok 8

    Przed podaniem wyjmij deser z salaterek, zanurzając je na chwilę w bardzo ciepłej wodzie. Następnie przykryj talerzykiem i obróć salaterkę do góry dnem. Miętowa Panna Cotta idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej