1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Deser truskawkowy z miętą

Deser truskawkowy z miętą

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Deser truskawkowy z miętą to moja dzisiejsza propozycja na małe, popołudniowe co nieco. Wygląda przepięknie i jest naprawdę łatwy do przygotowania! Pyszny krem ze świeżych truskawek i mascarpone, ułożony warstwowo, na zmianę z kawałkami owoców i z orzeźwiającą miętą. Dodatkową zaletą deseru jest to, że możesz przygotować go na bazie dowolnego owocu sezonowego.Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem:

  • Krok 1

    Wszystkie truskawki umyj, usuń szypułki i część odłóż do kremu. Pozostałe pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki zmiksuj na mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 min a potem odcedź z wody i rozpuść (nie gotuj!) w mikrofali na niewielkiej mocy (można to zrobić również w rondelku). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki aby mus nieco stężał (ok. 20 min).

    mus truskawkowy, żelatyna w listkach
  • Krok 2

    W osobnym naczyniu umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość ubij na sztywno, dodaj mus truskawkowy i delikatnie połącz ze sobą na jednolitą masę.

    krem truskawkowy z mascarpone
  • Krok 3

    Do szklaneczek wyłóż równo połowę kremu, na to pokrojone truskawki a na truskawki posiekane listki mięty.

    układanie warstw kremu, owoców i miety
  • Krok 4

    Przykryj drugą warstwą kremu, truskawek i mięty. Odstaw do schłodzenia.

    gotowy deser truskawkowy z mietą

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej