1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem sułtański z bezą włoską

Krem sułtański z bezą włoską

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Masz ochotę na małą podróż w czasie? 🕰️Wypróbuj przepis na krem sułtański z bezą włoską i przenieś się w słodki świat deserów z dawnych lat 🍨 Kultowy słodki przysmak w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu przypomni Wam smaki z dzieciństwa, kiedy to krem sułtański królował w niemal każdej cukierni czy kawiarni❤️

Bitą śmietanę dzielimy na dwie części, do jednej dodając Ciemne Kakao Dr. Oetkera wprost Ze Świata Natury 🍫, które nada deserowi intensywny smak oraz zapach. Dodaj rodzynki i ulubione bakalie, a do dekoracji przygotuj opalaną bezę włoską. 

Szybki i prosty deser, który pięknie komponuje się w szklanych pucharkach i z pewnością przywoła miłe wspomnienia u Twoich gości 🎉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem sułtański:

  • Krok 1

    Rodzynki Bakal zalej wodą lub rumem i odstaw do nasączenia. Następnie odlej płyn.

    rodzynki zalane wodą
  • Może się przydać

    Rodzynki Sułtańskie bez konserwantów Bakal Naturalnie 150 g. Idealne do ciast, deserów czy owsianki.

  • Krok 2

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i podziel na 2 części.

    ubijanie śmietanki, obok miseczka z cukrem pudrem
  • Krok 3

    Do jednej części dodaj namoczone wcześniej rodzynki, a do drugiej kakao.

    ubita śmietanka w dwóch miseczkach, obok namoczone rodzynki i kakao ciemne
  • Krok 4

    Do pucharków nałóż najpierw biały krem, a potem krem z kakao.

    pucharki wypełnione kremem sułtańskim

Beza włoska:

  • Krok 5

    Białka przełóż do misy miksera. Cukier z wodą umieść w garnku i podgrzewaj do 118°C. W tym momencie zacznij ubijać białka. Kiedy temperatura osiągnie 120°C, syrop przelewaj cienkim strumieniem do ubijającej się piany.

    białka w misie miksera, obok na palniku gotujący się cukier z wodą
  • Krok 6

    Ubijaj przez około 10 minut, do momentu, aż misa przestanie być gorąca.

    ubita piana z białek w misie miksera
  • Krok 7

    Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt z wanilii.

    ubita beza włoska w misie miksera, obok ekstrakt z wanilii
  • Krok 8

    Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i nałóż bezę na każdy deser.

    krem sułtański w pucharkach, obok rękaw cukierniczy wypełniony bezą włoską
  • Może się przydać

    Rękawy są podstawą i wielkim ułatwieniem do dekoracji wypieków za pomocą kremów, bitej śmietany, bezy oraz innych mas. Rękawy marki Wilton są wytrzymałe i łatwe w użyciu.

  • Krok 9

    Opal bezę palnikiem cukierniczym i udekoruj posiekanymi bakaliami.

    krem sułtański w pucharkach, udekorowany opaloną bezą i bakaliami
  • Może się przydać

    Miękkie i delikatne suszone owoce, które wzbogacą Twój deser!

Dodatkowo:

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/krem-sultanski-z-beza-wloska

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej