1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem

Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem

kawowy sernik stracciatella na zimno na spodzie z herbatników, z masą sernikową z płatkami czekolady, kremem kawowym, ananasem i galaretką cytrynową wymieszaną z syropem z ananasa z puszki - wszystkiego słodkiego
kawowy sernik stracciatella na zimno na spodzie z herbatników, z masą sernikową z płatkami czekolady, kremem kawowym, ananasem i galaretką cytrynową wymieszaną z syropem z ananasa z puszki - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍍Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem to prawdziwa gratka dla miłośników smaku kawy, w intrygującym połączeniu z czekoladą i ananasem. Idealnie orzeźwiające ciasto bez pieczenia na letnie upały. Smacznego! ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika straciatella na zimno z ananasem:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Magda poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód, wyrównaj łyżką i odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa sernikowa stracciatella:

  • Krok 3

    Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. 

     

  • Krok 4

    Żelatynę namocz w 125 ml zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzej ją w rondelku do rozpuszczenia. Uważaj, aby się nie zagotowała!

  • Krok 5

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy serowej, wymieszaj, po czym przelej ją do reszty masy i szybko zmiksuj.

  • Krok 6

    Dodaj płatki czekolady, wymieszaj i przełóż na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki.

  • Posypka czekoladowa Dr. Oetker

    Posypka cukrowa o smaku czekoladowym to pyszna, chrupiąca i wesoło wyglądająca dekoracja dla Twoich wypieków, gofrów, lodów czy budyniu. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci! :)

Krem kawowy do sernika na zimno:

  • Krok 7

    Pozostałą żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzej ją tylko do rozpuszczenia (nie gotuj).

     

  • Krok 8

    Śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem i kawą. Żelatynę wymieszaj z łyżką ubitej kremówki, po czym dodaj ją do pozostałej śmietanki i zmiksuj. 

  • Krok 9

    Krem kawowy wyłóż na wierzch ciasta i odstaw do lodówki.

Galaretka z ananasem:

  • Krok 10

    Galaretki rozpuść w gorącej wodzie.
  • Krok 11

    Ananas odcedź, pokrój na małe kawałki, a syrop dodaj do galaretki. Galaretkę wystudź, następnie wstaw do lodówki i mieszaj od czasu do czasu, aż nabierze żelowej konsystencji.

  • Krok 12

    Niewielką ilość tężejącej galaretki przelej łyżką na ciasto, poukładaj kawałki ananasa. Pozostałą galaretką zalej ciasto, przykrywając kawałki ananasa. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/kawowy-sernik-straciatella-z-ananasem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej