Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem
🍍Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem to prawdziwa gratka dla miłośników smaku kawy, w intrygującym połączeniu z czekoladą i ananasem. Idealnie orzeźwiające ciasto bez pieczenia na letnie upały. Smacznego! ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do sernika straciatella na zimno z ananasem:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód, wyrównaj łyżką i odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa sernikowa stracciatella:
-
Krok 3
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.
-
Krok 4
Żelatynę namocz w 125 ml zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzej ją w rondelku do rozpuszczenia. Uważaj, aby się nie zagotowała!
-
Krok 5
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy serowej, wymieszaj, po czym przelej ją do reszty masy i szybko zmiksuj.
-
Krok 6
Dodaj płatki czekolady, wymieszaj i przełóż na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki.
-
Posypka czekoladowa Dr. Oetker
Posypka cukrowa o smaku czekoladowym to pyszna, chrupiąca i wesoło wyglądająca dekoracja dla Twoich wypieków, gofrów, lodów czy budyniu. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci! :)
Krem kawowy do sernika na zimno:
-
Krok 7
Pozostałą żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzej ją tylko do rozpuszczenia (nie gotuj).
-
Krok 8
Śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem i kawą. Żelatynę wymieszaj z łyżką ubitej kremówki, po czym dodaj ją do pozostałej śmietanki i zmiksuj.
-
Krok 9
Krem kawowy wyłóż na wierzch ciasta i odstaw do lodówki.
Galaretka z ananasem:
-
Krok 10
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. -
Krok 11
Ananas odcedź, pokrój na małe kawałki, a syrop dodaj do galaretki. Galaretkę wystudź, następnie wstaw do lodówki i mieszaj od czasu do czasu, aż nabierze żelowej konsystencji.
-
Krok 12
Niewielką ilość tężejącej galaretki przelej łyżką na ciasto, poukładaj kawałki ananasa. Pozostałą galaretką zalej ciasto, przykrywając kawałki ananasa. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/kawowy-sernik-straciatella-z-ananasem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze