Krem kataloński

Choć tradycyjnie krem kataloński, czyli jeden z najbardziej znanych hiszpańskich deserów, jada się najczęściej 19 marca, w dzień świętego Józefa, to smakuje wybornie (i rozgrzewająco!) także w zimą! Przygotujesz go na bazie mleka, cytryny i żółtek z nutą zimowych smaków- cytrusów oraz cynamonu z wanilią! 🍮
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem kataloński:
-
Krok 1
Z porcji mleka odlej 100ml , pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem z wanilią, cynamonem, skórką pomarańczy i cytryny. Po zagotowaniu usuń skórki cytrusów i korę cynamonu.
-
Krok 2
W międzyczasie żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem.
-
Krok 3
Skrobię kukurydzianą wymieszają z odlaną wcześniej porcją mleka.
-
Krok 4
Zagotowane mleko przelej stopniowo do żółtek z cukrem, wymieszaj. Dodaj rozmieszaną z mlekiem skrobię, wymieszaj i przelej całość z powrotem do garnka. Ustaw na średniej mocy palnika i ciągle mieszając podgrzewaj do zgęstnienia. (uważaj aby nie przypalić kremu).
-
Krok 5
Gotowy krem rozłóż równomiernie do kokilek, odstaw do wystudzenia a następnie schłodź w lodówce.
-
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem i skarmelizuj przy użyciu palnika lub wstaw na kilkanaście sekund do piekarnika tuz pod górną grzałką ustawionego na funkcji grill.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze