1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem kataloński

Krem kataloński

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Choć tradycyjnie krem kataloński, czyli jeden z najbardziej znanych hiszpańskich deserów, jada się najczęściej 19 marca, w dzień świętego Józefa, to smakuje wybornie (i rozgrzewająco!) także w zimą! Przygotujesz go na bazie mleka, cytryny i żółtek z nutą zimowych smaków- cytrusów oraz cynamonu z wanilią! 🍮


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem kataloński:

  • Krok 1

    Z porcji mleka odlej 100ml , pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem z wanilią, cynamonem, skórką pomarańczy i cytryny. Po zagotowaniu usuń skórki cytrusów i korę cynamonu.

    mleko, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, cynamon
  • Krok 2

    W międzyczasie żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem.

    żółtka z cukrem
  • Krok 3

    Skrobię kukurydzianą wymieszają z odlaną wcześniej porcją mleka.

    skrobia kukurydziana z mlekiem
  • Krok 4

    Zagotowane mleko przelej stopniowo do żółtek z cukrem, wymieszaj. Dodaj rozmieszaną z mlekiem skrobię, wymieszaj i przelej całość z powrotem do garnka. Ustaw na średniej mocy palnika i ciągle mieszając podgrzewaj do zgęstnienia. (uważaj aby nie przypalić kremu).

     

    zagotowany krem kataloński
  • Krok 5

    Gotowy krem rozłóż równomiernie do kokilek, odstaw do wystudzenia a następnie schłodź w lodówce.

    krem kataloński w kokilkach
  • Krok 6

    Przed podaniem posyp cukrem i skarmelizuj przy użyciu palnika lub wstaw na kilkanaście sekund do piekarnika tuz pod górną grzałką ustawionego na funkcji grill.

    cukier na karmelową skorupkę

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej