Krem kataloński (Crema catalana)- Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Desery

Krem kataloński

Krem kataloński

  • 02:00
  • 6
  • Średni
02:00
6
Średni

Choć tradycyjnie krem kataloński, czyli jeden z najbardziej znanych hiszpańskich deserów, jada się najczęściej 19 marca, w dzień świętego Józefa, to smakuje wybornie (i rozgrzewająco!) także w zimą! Przygotujesz go na bazie mleka, cytryny i żółtek z nutą zimowych smaków- cytrusów oraz cynamonu z wanilią! 🍮

Składniki

Składniki:
  • 750 ml mleka 3,2% (3 szklanki)
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 kora cynamonu
  • Skórka obrana z 1 pomarańczy
  • Skórka obrana z 1 cytryny
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru na skorupkę
Składniki
Składniki:
  • 750 ml mleka 3,2% (3 szklanki)
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 kora cynamonu
  • Skórka obrana z 1 pomarańczy
  • Skórka obrana z 1 cytryny
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru na skorupkę
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
00:30
25
Średni
Sezamki z owocami