1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Flan

Flan

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Marzy Ci się delikatny, kremowy deser, z dodatkiem domowego karmelu i malinowego sosu? Wypróbuj przepis na flan, czyli aksamitny mus na bazie jajek i mleka 🥚🥛 Zapiekany w piekarniku, a następnie odpowiednio schłodzony smakuje wybornie 😋

Tradycyjny flan ma delikatny, waniliowy smak. Czasami dobrze jednak sięgnąć po nowe, dodatkowe akcenty - dlatego w kremu, poza cukrem z wanilią Bourbon, znalazł się także...cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetkera. Wzbogaca krem o niezwykły, słodko-korzenny aromat😍

Słodycz deseru idealnie przełamują lekko kwaskowate owoce malin, z których przygotowany jest sos. Deser idealny na każdą okazję 🎉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Flan:

  • Krok 1

    Cukier wysyp na patelnię, dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.

    karmelizowany cukier na karmel
  • Krok 2

    Na dno kokilek wylej karmel i odstaw na czas przygotowania kremu.

    karmel w kokilkach
  • Krok 3

    W misie miksera utrzyj jajka z cukrem, cynamomen i cukrem z wanilią. Dodaj ciepłe mleko i roztopione masło. Całość wymieszaj.

    masa jajeczna z cukrem z wanilią i cynamonem Dr. Oetkera
  • Może się przydać

    Wybierz cukier z wanilią Bourbon od Dr. Oetkera i nadaj swoim wypiekom i deserom intensywnego smaku i aromatu tej szlachetnej przyprawy.

  • Krok 4

    Przelej masę przez sito do przygotowanych wcześniej kokilek z karmelem na dnie.

    masa jajeczna w kokilkach
  • Krok 5

    Flan piecz w 150°C w programie z parą wodną (lub w kąpieli wodnej) około 40 minut. Gotowe desery odstaw do lodówki do schłodzenia.

    flan upieczony i schłodzony

Sos malinowy:

  • Krok 6

    Maliny, wodę, cukier i cukier z wanilią umieść w garnku i zagotuj.

    maliny w rondlu z cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Sos przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek malin. Flan przełóż na talerzyk i polej na wierzchu sosem malinowym.

    sos malinowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/flan

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej