1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Granita malinowa

Granita malinowa

granita malinowa w szklankach ustawionych na tacy z kostkami lodu - wszystkiego słodkiego
granita malinowa w szklankach ustawionych na tacy z kostkami lodu - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Granita malinowa 🍧 to moja ulubiona alternatywa lodów. Jest to deser przygotowywany z musu owocowego lub owocowych past. Nie myl jej z lodami wodnymi - jest dużo bardziej intensywna i pełna smaku! Doskonale nadaje się na upalne dni jako samodzielny deser lub dodatek do niego. Zamrożone maliny dodają orzeźwienia i delikatnie chłodzą organizm, co jest bardzo przyjemne w czasie upałów. Do tego granita jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu - to tylko 4 składniki! Spróbuj! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie granity malinowej:

  • Krok 1

    Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż cukier dokładnie się rozpuści. Ważne, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy cukier z wodą się zagotuje, gotuj go jeszcze ok. 5 minut, a następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.

    woda w rondelku i cukier w miseczce
  • Krok 2

    Maliny razem z cukrem z wanilią i syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego naczynia (np. szklana, prostokątna forma).

    maliny w miseczce, syrop cukrowy w szklance, opakowanie cukru z wanilią bourbon z madagaskaru bez glutenu od dr. oetkera
  • Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

  • Krok 3

    Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia (możesz też użyć narzędzia do wyrabiania kruchego ciasta). Ostatecznie powinna powstać granita, której struktura przypomina kaszę. Podawaj w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

    granita malinowa w płaskim naczyniu wraz z narzędziem do wyrabiania ciasta kruchego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/granita-malinowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej