Granita malinowa


Granita malinowa to moja ulubiona alternatywa lodów. Jest to deser przygotowywany z musu owocowego lub orzechowych past. Nie myl jej z lodami wodnymi - jest dużo bardziej intensywna i pełna smaku! Doskonale nadaje się na upalne dni jako samodzielny deser lub dodatek do niego. Zamrożone maliny dodają orzeźwienia i delikatnie chłodzą organizm, co jest bardzo przyjemne w czasie upałów. Do tego granita jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu - to tylko 4 składniki! Spróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj aż cukier się dokładnie rozpuści. Ważne, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy cukier z wodą się zagotuje, gotuj go jeszcze ok. 5 min, a następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
-
Krok 2
Maliny razem z cukrem z wanilią i syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego naczynia (np. szklana, prostokątna forma).
-
Krok 3
Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 min widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia (możesz też użyć narzędzia do wyrabiania kruchego ciasta). Ostatecznie powinna powstać granita której struktura przypomina kaszę. Podawaj w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze