Granita malinowa



Granita malinowa 馃崸 to moja ulubiona alternatywa lodów. Jest to deser przygotowywany z musu owocowego lub owocowych past. Nie myl jej z lodami wodnymi - jest du偶o bardziej intensywna i pe艂na smaku! Doskonale nadaje si臋 na upalne dni jako samodzielny deser lub dodatek do niego. Zamro偶one maliny dodaj膮 orze藕wienia i delikatnie ch艂odz膮 organizm, co jest bardzo przyjemne w czasie upa艂ów. Do tego granita jest bardzo 艂atwa i szybka w przygotowaniu - to tylko 4 sk艂adniki! Spróbuj! 馃槂
Zainspiruj si臋 tak偶e naszymi prostymi przepisami na desry dla dzieci
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie granity malinowej:
-
Krok 1
Do rondelka wlej szklank臋 wody i wsyp szklank臋 cukru, ustaw na 艣redniej mocy palnika i podgrzewaj, a偶 cukier dok艂adnie si臋 rozpu艣ci. Wa偶ne, aby w trakcie gotowania nie miesza膰 p艂ynu. Gdy cukier z wod膮 si臋 zagotuje, gotuj go jeszcze ok. 5 minut, a nast臋pnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
-
Krok 2
Maliny razem z cukrem z wanili膮 i syropem cukrowym zmiksuj na jednolit膮 mas臋 i przelej do du偶ego p艂askiego naczynia (np. szklana, prostok膮tna forma).
-
Krok 3
Wstaw do zamra偶arki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzni臋t膮 mas臋 ze 艣cianek naczynia (mo偶esz te偶 u偶y膰 narz臋dzia do wyrabiania kruchego ciasta). Ostatecznie powinna powsta膰 granita, której struktura przypomina kasz臋. Podawaj w szklaneczkach ze 艣wie偶ymi malinami i mi臋t膮.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/granita-malinowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze