1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Granita malinowa

Granita malinowa

granita malinowa
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Granita malinowa to moja ulubiona alternatywa lodów. Jest to deser przygotowywany z musu owocowego lub orzechowych past. Nie myl jej z lodami wodnymi - jest dużo bardziej intensywna i pełna smaku! Doskonale nadaje się na upalne dni jako samodzielny deser lub dodatek do niego. Zamrożone maliny dodają orzeźwienia i delikatnie chłodzą organizm, co jest bardzo przyjemne w czasie upałów. Do tego granita jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu - to tylko 4 składniki! Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj aż cukier się dokładnie rozpuści. Ważne, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy cukier z wodą się zagotuje, gotuj go jeszcze ok. 5 min, a następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.

    woda i cukier na syrop cukrowy
  • Krok 2

    Maliny razem z cukrem z wanilią i syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego naczynia (np. szklana, prostokątna forma).

    maliny, cukier z wanilią
  • Krok 3

    Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 min widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia (możesz też użyć narzędzia do wyrabiania kruchego ciasta). Ostatecznie powinna powstać granita której struktura przypomina kaszę. Podawaj w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

    granita malinowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej