1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam do spróbowania kawowej wersji pysznego deseru Panna Cotta - delikatnego kremu śmietankowego z aksamitnym musem czekoladowym. Deser najlepiej przygotować w naczyniach, w których będziesz go serwować, ja zdecydowałam się na urocze słoiczki ale możesz go podać także w miseczkach lub kokilkach. Kawową Panna Cottę możesz przygotować dzień przed podaniem, ponieważ powinien spędzić parę godzin w lodówce. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa śmietankowa:

  • Krok 1

    Do rondelka przelej śmietankę. Kawę zalej wrzątkiem i przelej do śmietanki, dodaj cukier.

    Śmietanka na palniku i kawa w filiżance
  • Krok 2

    Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżeczką wybierz ziarenka i razem z laską dodaj do śmietanki. Wszystko zagotuj. Usuń laskę wanilii i odstaw z palnika.

    Podgrzana śmietanka i nacięta laska wanilii
  • Krok 3

    4 listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłej masy śmietankowej.

    Żelatyna w listkach i śmietanka wymieszana z kawą w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Gotowy deser przelej do słoiczków i wstaw do lodówki.

    Deser ze śmietanki przelany do słoiczka

Mus czekoladowy:

  • Krok 1

    Kiedy masa śmietankowa będzie tężeć w lodówce, rozpocznij przygotowywać mus czekoladowy. Nad garnkiem z gotująca się wodą postaw szklaną miskę. Umieść w niej kawałki czekolady, dodaj 100 ml śmietanki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Miskę odstaw do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając rózgą.

    Śmietanka rozpuszczona z czekoladą w kąpieli wodnej
  • Krok 2

    W tym czasie ubij pozostałe 150 ml śmietanki i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.

    Ubita śmietanka i czekoladowa masa
  • Krok 3

    Mus przelej do słoiczków, tworząc górną warstwę deseru i odstaw jeszcze na godzinę do lodówki.

    Mus czekoladowo-śmietankowy przelany do słoiczka

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej