1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Gruszki Belle Helene

Gruszki Belle Helene

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Gruszki Belle Helene. Piękna Helena to klasyczny francuski deser, któremu trudno się oprzeć. Kryje w sobie mnóstwo smaków i aromatów. Słodki smak owoców gotowanych z syropem i wanilią przełamuje sos z gorzkiej czekolady, a gałka lodów waniliowych idealnie uzupełnia całość.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie gruszek:

  • Krok 1

    Gruszki umyj, wydrąż gniazda nasienne od dołu za pomocą łyżki do melona. Następnie obierz gruszki, nie odrywając ogonków.

    obrana gruszka na deseczce
  • Krok 2

    Świeżo obrane gruszki włóż do miski z wodą i sokiem z cytryny.

    obrane gruszki w wodzie z cytryną

Syrop:

  • Krok 1

    Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej końcówki noża wydrąż ze środka ziarenka. Do wysokiego garnka wlej wodę, dodaj cukier, cukier ze skórką cytrynowa, laskę wanilii i ziarenka.

    Laska wanilii na desce
  • Krok 2

    Syrop zagotuj.

    gotujący się syrop, miska z gruszkami w wodzie z cytryną
  • Krok 3

    Do gotującego syropu włóż wcześniej przygotowane gruszki i gotuj do miękkości (ok. 15 minut).

    gotujący się syrop z gruszkami
  • Krok 4

    Ugotowane gruszki pozostaw do wystudzenia.

    ugotowane gruszki w syropie

Sos czekoladowy:

  • Krok 1

    Czekoladę i masło przełóż do garnka.

    czekolada z masłem w rondelku
  • Krok 2

    Rozpuść w kąpieli wodnej. Gruszki przed wyłożeniem na talerz delikatnie osusz ręcznikiem papierowym, polej gorącym sosem czekoladowym i podaj z gałką lodów waniliowych.

    rozpuszczona czekolada z masłem w rondelku

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej