1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Panna Cotta czekoladowa

Panna Cotta czekoladowa

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Panna Cotta czekoladowa to bardzo delikatny deser, który przeniesie Was w słodką czekoladową podróż :) Uwierzcie mi, że będzie smakował każdemu, komu go zaserwujecie! Aksamitność śmietanki i wytrawna, gorzka czekolada przemieniona w delikatną czekoladową piankę…Ten deser koniecznie musicie wypróbować! Zapraszam po przepis :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Panna Cotta czekoladowa:

  • Krok 1

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. 

  • Krok 2

    300 ml śmietanki, mleko, cukier i czekoladę gorzką przełóż do garnka. Podgrzej, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 3

    Garnek zestaw z palnika i do gorącej masy dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i pozostawiłam do ostudzenia.

  • Krok 4

    Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki ubij i wmieszałam do ostudzonej, czekoladowej masy. 

  • Krok 5

    Deser przelej do 6 pucharków i schłodź w lodówce przez około 2 godziny. Podaj z wiórkami czekolady i owocem granatu.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej