Desery

Panna Cotta czekoladowa

panna cotta czekoladowa z granatem i wiorkami czekolady

Panna Cotta czekoladowa

  • 06:00
  • 4
  • Łatwy
06:00
4
Łatwy

Panna Cotta czekoladowa to bardzo delikatny deser, który przeniesie Was w słodką czekoladową podróż :) Uwierzcie mi, że będzie smakował każdemu, komu go zaserwujecie! Aksamitność śmietanki i wytrawna, gorzka czekolada przemieniona w delikatną czekoladową piankę…Ten deser koniecznie musicie wypróbować! Zapraszam po przepis :)

Składniki

Składniki:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 200 g pokrojonej czekolady gorzkiej
  • 10 g Żelatyny Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • owoc granatu
Wskazówki

Panna Cotta czekoladowa:

Krok 1

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. 

Krok 2

300 ml śmietanki, mleko, cukier i czekoladę gorzką przełóż do garnka. Podgrzej, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.

Krok 3

Garnek zestaw z palnika i do gorącej masy dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i pozostawiłam do ostudzenia.

Krok 4

Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki ubij i wmieszałam do ostudzonej, czekoladowej masy. 

Krok 5

Deser przelej do 6 pucharków i schłodź w lodówce przez około 2 godziny. Podaj z wiórkami czekolady i owocem granatu.

Składniki
Składniki:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 200 g pokrojonej czekolady gorzkiej
  • 10 g Żelatyny Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • owoc granatu
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
12:00
10
Średni
Pascha wielkanocna