Terrina malinowo-jogurtowa - Przepis
Ciasta bez pieczenia

Terrina malinowo-jogurtowa

Terrina malinowo-jogurtowa

  • 04:00
  • 12
  • Średni
04:00
12
Średni

Poniżej przedstawiamy pomysł na malinową terrinę. Delikatna jogurtowa warstwa pomiędzy kwaskowatymi malinami w słodkiej galaretce nada wyrazistości całemu deserowi.

Składniki

  • 750 g malin
  • 2 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 800 ml wrzątku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
  • 100 ml wrzątku
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Wskazówki

Terrina malinowo-jogurtowa

Krok 1

Foremkę o wymiarach 11 x 27 cm wyłóż folią – w tym przypadku najlepiej sprawdzi się rękaw do pieczenia, idealnie przylega do formy.

Krok 2

Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku i mieszaj do czasu, aż całkiem się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, by na dnie nie osadziła się żelatyna.

Krok 3

Na dnie formy ułóż połowę porcji malin i zalej je galaretką, tak by przykryła owoce i stanowiła jedną trzecią wysokości foremki. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Krok 4

Kiedy galaretka już stężeje, zmiksuj jogurt z cukrem, żelatynę rozpuść we wrzątku i dodaj ją do masy jogurtowej.

Krok 5

Masę wylej na zastygniętą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do stężenia.

Krok 6

Na zastygniętą masę jogurtową wysyp pozostałe maliny i zalej je pozostałą porcją galaretki.

Krok 7

Jeśli Twoja galaretka zaczęła już tężeć, przed zalaniem nią malin podgrzej ją nieco, tak by jej konsystencja była płynna. Wstaw do zastygnięcia do lodówki na noc.

Krok 8

Foremkę odwróć do góry dnem i wyciągnij terrinę. Delikatnie usuń folię.

Krok 9

Śmietankę ubij krótko mikserem, dodaj cukier puder ze śmietan-fixem i dalej miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji.

Krok 10

Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj malinowy deser.

Składniki
  • 750 g malin
  • 2 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 800 ml wrzątku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
  • 100 ml wrzątku
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Łatwy
Ciasto Filadelfia