1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Frużelina z czarnych porzeczek

Frużelina z czarnych porzeczek

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Porzeczki w żelu świetnie nadają się do przekładania ciast, jako dodatek do deserów, czy do zjedzenia z kremem lub bitą śmietaną. Możecie je przygotować w wersji z kawałkami owoców lub gładkiego puree. Którą opcje wybierzecie? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Porzeczki oczyść z łodyżek, dokładnie opłucz i umieścć w rondelku. Dodaj sok z cytryny i cukier. Ustaw rondel na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż porzeczki puszczą sok, ale tak, żeby się nie rozpadły

  • Krok 2

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, po czym dodaj do porzeczek i doprowadź do zagotowania. W międzyczasie, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj.

  • Krok 3

    Gdy tylko porzeczki się zagotują zdejmij je z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.

Porada

  • Krok 1

    Przed dodaniem żelatyny, możesz przetrzeć porzeczki przez sito w taki sposób, aby otrzymać puree i dopiero wtedy wymieszać z żelatyną. Jest to wersja dla amatorów gładkich konsystencji bez kawałków owoców. :-) Nadaje się również idealnie do łączenia z bitą śmietaną i kremami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej