Lżejsze/zdrowsze

Domowe czekoladki z bakaliami

czekolada z bakaliami i liofilizowanymi owocami

Domowe czekoladki z bakaliami

  • 01:30
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:30
12
Łatwy

Domowe czekoladki z bakaliami - pyszne smakołyki nie tylko dla osób dbających o smukłą sylwetkę! Takiej czekoladki nie musicie sobie odmawiać - jest słodka dzięki dodatkowi suszonych owoców a zarazem bardzo zdrowa i sycąca. W skład jednej czekoladki wchodzą ulubione orzechy, gorzka czekolada oraz owoce... Mniam. Mini czekoladki świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowego lenistwa przy ulubionej książce i kawie. Polecamy wypróbować!

Składniki

  • 50 g orzechów (nerkowce, włoskie, pistacje)
  • 2 łyżki migdałów (płatki i słupki)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki liofilizowanych owoców (żurawiny, malin, jabłek)
  • Kilka suszonych morel i fig
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Blask pereł Dr. Oetkera
Wskazówki

Domowe czekoladki z bakaliami

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy i migdały przełóż na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 min, do uzyskania złotego koloru. Bakalie dzięki temu będą pełniejsze w smaku i bardziej aromatyczne. Odstaw do wystudzenia.

orzechy nerkowca, włoskie, migdały
Krok 2

Połamaną czekoladę przełóż do miseczki i wstaw do mikrofalówki na minutę, po tym czasie wystaw, przemieszaj i wstaw ponownie na 30 sekund. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

czekolada
Krok 3

Przygotuj mini papilotki lub silikonowe foremki.

papilotki
Krok 4

Rozpuszczoną czekoladę przelej cienką strużką do papilotek.

czekolada w papilotkach
Krok 5

Na świeżo przelaną, jeszcze niezastygniętą czekoladę posyp kawałki bakalii i suszonych i liofilizowanych owoców.

orzechy, suszone owoce, liofilizowane owoce
Krok 6

Gotowe czekoladki wstaw na około godzinę do lodówki. Czas chłodzenia zależy od wielkości foremek.

czekoladki z bakaliami i liofilizowanymi owocami
Składniki
  • 50 g orzechów (nerkowce, włoskie, pistacje)
  • 2 łyżki migdałów (płatki i słupki)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki liofilizowanych owoców (żurawiny, malin, jabłek)
  • Kilka suszonych morel i fig
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Blask pereł Dr. Oetkera
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze