Domowe czekoladki z bakaliami

Domowe czekoladki z bakaliami - pyszne smakołyki nie tylko dla osób dbających o smukłą sylwetkę! Takiej czekoladki nie musicie sobie odmawiać - jest słodka dzięki dodatkowi suszonych owoców a zarazem bardzo zdrowa i sycąca. W skład jednej czekoladki wchodzą ulubione orzechy, gorzka czekolada oraz owoce... Mniam. Mini czekoladki świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowego lenistwa przy ulubionej książce i kawie. Polecamy wypróbować!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy i migdały przełóż na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 min, do uzyskania złotego koloru. Bakalie dzięki temu będą pełniejsze w smaku i bardziej aromatyczne. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Połamaną czekoladę przełóż do miseczki i wstaw do mikrofalówki na minutę, po tym czasie wystaw, przemieszaj i wstaw ponownie na 30 sekund. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 3
Przygotuj mini papilotki lub silikonowe foremki.
-
Krok 4
Rozpuszczoną czekoladę przelej cienką strużką do papilotek.
-
Krok 5
Na świeżo przelaną, jeszcze niezastygniętą czekoladę posyp kawałki bakalii i suszonych i liofilizowanych owoców.
-
Krok 6
Gotowe czekoladki wstaw na około godzinę do lodówki. Czas chłodzenia zależy od wielkości foremek.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze