1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szukasz pomysłu na jesienne śniadanie lub kolację na ciepło? Zapraszam po przepis na delikatne, puszyste i lekkie placuszki z jabłkami :) Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Placuszki z jabłkami:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek.

  • Krok 3

    Mleko wymieszaj z olejem i żółtkami i zmiksuj z suchymi składnikami.

  • Krok 4

    Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.Dodaj je do masy.

  • Krok 5

    Na końcu ubij białka z łyżką cukru na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do ciasta.

  • Krok 6

    Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 7

    Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej