1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Ciasto z cukrem kokosowym i syropem grejpfrutowym z różą

Ciasto z cukrem kokosowym i syropem grejpfrutowym z różą

Ciasto z cukrem kokosowym i syropem grejfrutowym z różą, udekorowane plastrem limonki i świeżymi kwiatami.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto z cukrem kokosowym i syropem grejpfrutowym z różą to bezkonkurencyjne ciasto na lato. Lubię eksperymentować ze smakami, dlatego syrop do ciasta przygotowałam łącząc agawę, sok z grejpfruta, limonki oraz wodę różaną. Wyszło obłędnie. 😻  Wyjątkowy wygląd uzyskacie dodając świeże kwiaty i plastry soczystej limonki.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Boki i spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Foremka o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Suche składniki: mąkę pszenną, pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier kokosowy, dokładnie wymieszaj.

    Składniki do ciasta: mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, soda, sól i cukier kokosowy. Każdy składnik w osobnej miseczce.
  • Krok 3

    Jajka wymieszaj z maślanką.

    Jajka i maślanka w osobnych miseczkach.
  • Krok 4

    Mokre składniki wymieszaj z suchymi tylko do połączenia składników.

    Mokre i suche składniki w osobnych miseczkach.
  • Krok 5

    Pastę waniliową dodaj do masy. Rozpuszczone masło wymieszaj ze skórką z limonki i również dodaj do masy.

    Pasta waniliowa w tubce. Obok miseczka z rozpuszczonym masłem połączonym ze skórką z limonki, oraz wymieszane w poprzednim kroku ciasto.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, do suchego patyczka. Zostaw ciasto do wystudzenia.

    Upieczone ciasto w foremce.

Syrop:

  • Krok 7

    Do garnka przelej syrop z agawy, sok z grejpfruta i limonki.

    Syrop z agawy a garnku. Obok w miseczkach sok z limonki oraz grejpfruta.
  • Krok 8

    Całość gotuj ok. 10 minut do zredukowania płynu do 1/3.

    Gotujący się sos na kuchance.
  • Krok 9

    Do syropu dodaj wodę różaną i odstaw z palnika.

    Gotowy sos. Obok w miseczce woda różana
  • Krok 10

    Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach.

    Upieczone ciasto ponakłuwane drewnianym patyczkiem.
  • Krok 11

    Polej ciasto syropem i pozostaw go do wchłonięcia. Gotowe ciasto możesz udekorować świeżymi kwiatami i plastrami limonki.

    Upieczone ciasto, a obok w garnku syrop.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej