1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Wieniec bożonarodzeniowy

Wieniec bożonarodzeniowy

wieniec drożdżowy z czekoladą, makiem i orzechami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wieniec bożonarodzeniowy z czekoladą i orzechami z dodatkiem maku. Z pewnością będzie przepiękną ozdobą wigilijnego stołu. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól. Masło rozpuść, mleko podgrzej, by było ciepłe lecz nie gorące.

    w miskach mąka z suszonymi drożdżami, roztopione masło, cukier oraz jajka
  • Krok 2

    Do mąki dodaj cukier, jajka i mleko. Zagniataj ciasto, na końcu dodając masło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    na blacie miska z ciastem drożdżowym

Nadzienie:

  • Krok 3

    Podgrzej krem, by łatwiej się rozprowadzał.

    w miseczkach czekolada, mak, uprażone orzechy laskowe oraz masło
  • Krok 4

    Masło rozpuść i wymieszaj z makiem, po czym dodaj do kremu czekoladowego. Orzechy drobno posiekaj.

    na blacie deska z posiekanymi orzechami, miska z czekoladą z makiem
  • Krok 5

    Większą część orzechów przesyp do masy, około 10 g pozostaw do posypania.

    nadzienie do gwiazdy bożonarodzeniowej z czekoladą, makiem i orzechami
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i lekko zagnieć.

    na blacie miska z wyrośniętym ciastem drożdżowym
  • Krok 7

    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na kształt prostokąta.

    na stole rozwałkowane ciasto drożdżowe
  • Krok 8

    Na cieście rozsmaruj krem czekoladowy.

    na stole rozwałkowane ciasto drożdżowe posmarowane nadzieniem czekoladowym
  • Krok 9

    Zwiń w rulon.

    na blacie zwinięte ciasto drożdżowe w rulon
  • Krok 10

    Przetnij go wzdłuż na pół, zapleć i sklej dwa końce, podkładając je jeden na drugi.

    na blacie rulon ciasta drożdżowego przecięty wzdłuż na pół
  • Krok 11

    Przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec posmaruj białkiem.

    na formie z piekarnika nieupieczony wieniec bożonarodzeniowy
  • Krok 12

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wieniec posyp pozostałą resztą orzeszków. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do uzyskania złotego koloru.

    w formie wyłożonej papierem wieniec drożdżowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej