Wieniec bożonarodzeniowy

Wieniec bożonarodzeniowy z czekoladą i orzechami z dodatkiem maku. Z pewnością będzie przepiękną ozdobą wigilijnego stołu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól. Masło rozpuść, mleko podgrzej, by było ciepłe lecz nie gorące.
-
Krok 2
Do mąki dodaj cukier, jajka i mleko. Zagniataj ciasto, na końcu dodając masło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Nadzienie:
-
Krok 3
Podgrzej krem, by łatwiej się rozprowadzał.
-
Krok 4
Masło rozpuść i wymieszaj z makiem, po czym dodaj do kremu czekoladowego. Orzechy drobno posiekaj.
-
Krok 5
Większą część orzechów przesyp do masy, około 10 g pozostaw do posypania.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i lekko zagnieć.
-
Krok 7
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na kształt prostokąta.
-
Krok 8
Na cieście rozsmaruj krem czekoladowy.
-
Krok 9
Zwiń w rulon.
-
Krok 10
Przetnij go wzdłuż na pół, zapleć i sklej dwa końce, podkładając je jeden na drugi.
-
Krok 11
Przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec posmaruj białkiem.
-
Krok 12
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wieniec posyp pozostałą resztą orzeszków. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze