1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Wieniec bożonarodzeniowy

Wieniec bożonarodzeniowy

wieniec bożonarodzeniowy drożdżowy z czekoladą, makiem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
wieniec bożonarodzeniowy drożdżowy z czekoladą, makiem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wieniec bożonarodzeniowy 🎄 to drożdżowe ciasto z czekoladą, orzechami i makiem. Z pewnością będzie przepiękną ozdobą wigilijnego stołu. Przepis jest naprawdę prosty, jedynie zawijanie wieńca może być małym wyzwaniem. Zobacz nasz przepis krok po kroku, a na pewno sobie poradzisz. Udanych wypieków! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na wieniec bożonarodzeniowy:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól. Masło rozpuść, mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące.

    w miskach mąka z suszonymi drożdżami, roztopione masło, cukier oraz jajka, mleko w szklance
  • Krok 2

    Do mąki dodaj cukier, jajka i mleko. Zagniataj ciasto, na końcu dodając masło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    na blacie miska z ciastem drożdżowym na wieniec bożonarodzeniowy
  • Może się przydać

    Wielofunkcyjną miskę kuchenną z miarką marki Wilton możesz wykorzystać m.in. do mieszania ciasta, ubijania białek czy przechowywania kremu. Silikonowa podkładka zapobiega ślizganiu się naczynia, a poręczny uchwyt ułatwia przenoszenie oraz przechylanie go.

    Może się przydać

Nadzienie:

  • Krok 3

    Podgrzej lekko krem, aby łatwiej się rozprowadzał.

    w miseczkach krem czekoladowy typu nutella, mak, uprażone orzechy laskowe bez skórki oraz masło
  • Krok 4

    Masło rozpuść i wymieszaj z makiem, po czym dodaj do kremu czekoladowego. Orzechy drobno posiekaj.

    na blacie deska z posiekanymi orzechami laskowymi i nożem, obok miska z kremem czekoladowym typu nutella wymieszanym z masłem i makiem, obok mała miseczka z posiekanymi orzechami laskowymi
  • Krok 5

    Większą część orzechów przesyp do masy, około 10 g pozostaw do posypania wieńca. Do masy czekoladowej dodaj także cynamon.

    nadzienie do gwiazdy bożonarodzeniowej z czekoladą, makiem i orzechami w dużej misce oraz mała miseczka z posiekanymi orzechami laskowymi do posypania wieńca
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i lekko zagnieć.

    na blacie miska z wyrośniętym ciastem drożdżowym
  • Krok 7

    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm na kształt prostokąta.

    na stole rozwałkowane na kształt prostokąta ciasto drożdżowe na wieniec bożonarodzeniowy
  • Krok 8

    Na cieście rozsmaruj krem czekoladowy.

    na stole rozwałkowane na kształt prostokąta ciasto drożdżowe posmarowane nadzieniem czekoladowym z makiem i orzechami laskowymi
  • Krok 9

    Następnie zwiń je w rulon.

    na blacie zwinięte w rulon ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-makowo-orzechowym na wieniec
  • Krok 10

    Przetnij go wzdłuż na pół, zapleć i sklej dwa końce, nakładając je jeden na drugi.

    na blacie rulon z ciasta drożdżowego z nadzieniem czekoladowym przecięty wzdłuż na pół
  • Krok 11

    Wieniec drożdżowy przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem.

    na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia nieupieczony wieniec bożonarodzeniowy z nadzieniem z kremu czekoladowego, maku i orzechów laskowych
  • Krok 12

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wieniec posyp pozostałymi orzechami, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru.

    na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia wieniec bożonarodzeniowy z nadzieniem z kremu czekoladowego, maku i orzechów laskowych posypany uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi przed pieczeniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/wieniec-bozonarodzeniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej