Makowa panienka


Mak to nieod艂膮czny element bo偶onarodzeniowych deserów. Jego spo偶ycie ma nam zapewni膰 pomy艣lno艣膰 przez ca艂y nadchodz膮cy rok, dlatego lepiej go nie pomija膰 przygotowuj膮c 艣wi膮teczne menu. 馃槈
Je艣li jeste艣 koneserem klasycznego makowca, to przypadnie Ci do gustu tak偶e MAKOWA PANIENKA, która zwraca na siebie uwag臋 nie tylko urocz膮 nazw膮, ale przede wszystkim fantastycznym smakiem oraz od艣wi臋tnym wygl膮dem.
Makowa panienka to rodzaj ciasta przek艂adanego, na które sk艂adaj膮 si臋 wilgotne blaty z mas膮 makow膮 prze艂o偶one g臋stym kremem budyniowym oraz, dla prze艂amania smaku (nie mo偶e by膰 przecie偶 zbyt s艂odko! 馃槉), domow膮 konfitur膮 np. z 偶urawiny.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu na makow膮 panienk臋:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 38 cm x 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Bia艂ka prze艂ó偶 do misy miksera i ubijaj, stopniowo dodaj膮c cukier.
-
Krok 2
Bia艂ka ubijaj a偶 do otrzymania g臋stej, l艣ni膮cej konsystencji. Nast臋pnie dodawaj stopniowo 偶ó艂tka i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 3
M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sol膮. Dodaj do masy i wymieszaj.
-
Krok 4
Nast臋pnie dodaj zmielone migda艂y, wiórki kokosowe i mak. Krótko i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto prze艂ó偶 do formy i piecz przez 25 minut.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Du偶a, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwa艂膮, nieprzywieraj膮c膮 pow艂ok臋 ceramiczn膮. Forma jest obj臋ta 5-letni膮 gwarancj膮.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wystud藕, a nast臋pnie przekrój na dwa blaty. Nas膮cz oba blaty rumem.
-
Krok 7
Nast臋pnie na pierwszym blacie roz艂ó偶 konfitur臋 偶urawinow膮.
Krem budyniowy:
-
Krok 8
Do garnka przelej po艂ow臋 mleka i zagotuj. Drug膮 po艂ow臋 mleka prze艂ó偶 do pojemnika i dobrze rozmieszaj z budyniem, cukrem 偶ó艂tkami oraz cukrem z wanili膮.
-
Krok 9
Gdy mleko zacznie si臋 gotowa膰, wlej przygotowan膮 mieszank臋 z budyniem i, ci膮gle gotuj膮c, mieszaj do uzyskania g臋stego, waniliowego budyniu.
-
Krok 10
Do gor膮cego budyniu dodaj pokrojone w kostk臋 mas艂o i dobrze wymieszaj.
-
Krok 11
Gor膮cy budy艅 przelej na spód i delikatnie wyrównaj. Przykryj drugim blatem i lekko doci艣nij.
-
Krok 12
Suszon膮 偶urawin臋 zalej rumem. Zagotuj 艣mietank臋. Do gor膮cej 艣mietanki dodaj bia艂膮 czekolad臋 i dok艂adnie wymieszaj. Polew臋 rozprowad藕 po wierzchu ciasta.
-
Krok 13
Posyp wiórkami kokosowymi i 偶urawin膮.
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Bia艂a czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wywa偶onej s艂odyczy i przyjemnej kremowo艣ci z cudown膮 karmelowa nut膮. W2 jest gotowa do r贸偶nych prac w kuchni: wyrob贸w cukierniczych, wypiek贸w, deser贸w i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% mas艂a kakaowego (偶adnych innych t艂uszcz贸w ro艣linnych) i oferuje wyj膮tkow膮 delikatno艣膰 i kremowo艣膰 smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/makowa-panienka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze