1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przek艂adane
  4. Makowa panienka

Makowa panienka

Obecne ustawienia prywatno艣ci nie pozwalaj膮 na wy艣wietlenie element贸w wideo.

Zezw贸l na wykorzystanie plik贸w cookie z kategorii: Preferencje, Statystyki oraz Marketing, aby obejrze膰 film.

Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mak to nieod艂膮czny element bo偶onarodzeniowych deserów. Jego spo偶ycie ma nam zapewni膰 pomy艣lno艣膰 przez ca艂y nadchodz膮cy rok, dlatego lepiej go nie pomija膰 przygotowuj膮c 艣wi膮teczne menu. 馃槈

Je艣li jeste艣 koneserem klasycznego makowca, to przypadnie Ci do gustu tak偶e MAKOWA PANIENKA, która zwraca na siebie uwag臋 nie tylko urocz膮 nazw膮, ale przede wszystkim fantastycznym smakiem oraz od艣wi臋tnym wygl膮dem.

Makowa panienka to rodzaj ciasta przek艂adanego, na które sk艂adaj膮 si臋 wilgotne blaty z mas膮 makow膮 prze艂o偶one g臋stym kremem budyniowym oraz, dla prze艂amania smaku (nie mo偶e by膰 przecie偶 zbyt s艂odko! 馃槉), domow膮 konfitur膮 np. z 偶urawiny.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na makow膮 panienk臋:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 38 cm x 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Bia艂ka prze艂ó偶 do misy miksera i ubijaj, stopniowo dodaj膮c cukier.

    Bia艂ka w misie miksera firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 2

    Bia艂ka ubijaj a偶 do otrzymania g臋stej, l艣ni膮cej konsystencji. Nast臋pnie dodawaj stopniowo 偶ó艂tka i delikatnie wymieszaj.

    Ubite bia艂ka w misie miksera bosch. Obok 偶贸艂tka w miseczce.
  • Krok 3

    M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sol膮. Dodaj do masy i wymieszaj.

    W misie miksera bosch wymieszane ubite bia艂ka z 偶贸艂tkami. Obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera, m膮ka pszenna w miseczce oraz s贸l na 艂y偶eczce.
  • Krok 4

    Nast臋pnie dodaj zmielone migda艂y, wiórki kokosowe i mak. Krótko i delikatnie wymieszaj.

    W misie miksera bosch masa na biszkopt do makowej panienki. Obok w osobnych miseczkach mak, zmielone migda艂y oraz wi贸rki kokosowe.
  • Krok 5

    Ciasto prze艂ó偶 do formy i piecz przez 25 minut.

    Prostok膮tna forma wy艂o偶ona papierem do pieczenia. Obok w misie miksera bosch masa na biszkopt makowy do makowej panienki.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Du偶a, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwa艂膮, nieprzywieraj膮c膮 pow艂ok臋 ceramiczn膮. Forma jest obj臋ta 5-letni膮 gwarancj膮.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 6

    Upieczone ciasto wystud藕, a nast臋pnie przekrój na dwa blaty. Nas膮cz oba blaty rumem.

    upieczony biszkopt makowy przekrojony na dwa blaty
  • Krok 7

    Nast臋pnie na pierwszym blacie roz艂ó偶 konfitur臋 偶urawinow膮.

    Konfitura 偶urawinowa roz艂o偶ona na makowym blacie.

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    Do garnka przelej po艂ow臋 mleka i zagotuj. Drug膮 po艂ow臋 mleka prze艂ó偶 do pojemnika i dobrze rozmieszaj z budyniem, cukrem 偶ó艂tkami oraz cukrem z wanili膮.

    na palniku kuchenki rondelek z po艂ow膮 mleka, reszta mleka w pojemniku, obok miseczki z cukrem oraz 偶贸艂tkami, opakowanie budyniu 艣mietankowego oraz opakowanie cukru z wanili膮 dr. oetkera
  • Krok 9

    Gdy mleko zacznie si臋 gotowa膰, wlej przygotowan膮 mieszank臋 z budyniem i, ci膮gle gotuj膮c, mieszaj do uzyskania g臋stego, waniliowego budyniu.

    Gotuj膮ce si臋 mleko w rondelku. Obok trzepaczka i mieszanka budyniowa w plastikowym pojemniku.
  • Krok 10

    Do gor膮cego budyniu dodaj pokrojone w kostk臋 mas艂o i dobrze wymieszaj.

    ugotowany budy艅 w rondelku na palniku kuchenki, obok miseczka z pokrojonym w kostk臋 mas艂em
  • Krok 11

    Gor膮cy budy艅 przelej na spód i delikatnie wyrównaj. Przykryj drugim blatem i lekko doci艣nij.

    krem budyniowy rozsmarowany na dolnym blacie makowym
  • Krok 12

    Suszon膮 偶urawin臋 zalej rumem. Zagotuj 艣mietank臋. Do gor膮cej 艣mietanki dodaj bia艂膮 czekolad臋 i dok艂adnie wymieszaj. Polew臋 rozprowad藕 po wierzchu ciasta. 

    Ciasto makowa panienka w formie do pieczenia. Obok suszona 偶urawina w miseczce, wi贸rki kokosowe w drugiej miseczce oraz polewa z bia艂ej czekolady i 艣mietanki w rondelku..
  • Krok 13

    Posyp wiórkami kokosowymi i 偶urawin膮.

    Gotowe ciasto makowa panienka polane polew膮 z bia艂ej czekolady, posypane wi贸rkami kokosowymi oraz udekorowane suszon膮 偶urawin膮 namoczon膮 w rumie.
  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Bia艂a czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wywa偶onej s艂odyczy i przyjemnej kremowo艣ci z cudown膮 karmelowa nut膮. W2 jest gotowa do r贸偶nych prac w kuchni: wyrob贸w cukierniczych, wypiek贸w, deser贸w i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% mas艂a kakaowego (偶adnych innych t艂uszcz贸w ro艣linnych) i oferuje wyj膮tkow膮 delikatno艣膰 i kremowo艣膰 smaku.

    Wszystkiego S艂odkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/makowa-panienka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej