1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Seromakowiec z migdałami

Seromakowiec z migdałami

seromakowiec z migdałami na kruchym cieście z warstwą makową i serową, polany czekoladą i posypany uprażonymi płatkami migdałów, kawałek na talerzyku i większa część seromakowca w tle - wszystkiego słodkiego
seromakowiec z migdałami na kruchym cieście z warstwą makową i serową, polany czekoladą i posypany uprażonymi płatkami migdałów, kawałek na talerzyku i większa część seromakowca w tle - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Seromakowiec z migdałami to fantazyjne połączenie sernika i makowca. Osobiście przepadam zarówno za sernikiem, jak i makowcem, więc często trudno jest mi się zdecydować na jeden z nich. Połączenie obu to strzał w dziesiątkę! 🎯 Gotowe ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ponadto uprażone migdały, którymi pokryta jest jego górna warstwa, nadają mu jeszcze lepszego smaku. 😄 Polecam nie tylko na Święta! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego na seromakowiec:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Wymieszaj razem mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i kwaśną śmietanę.

  • Krok 3

    Ciasto szybko zagnieć, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

  • Krok 4

    Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.

  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Masa makowa:

  • Krok 6

    Zmielony mak ugotuj w mleku.

  • Krok 7

    Dodaj rozpuszczone masło, miód, cukier, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt migdałowy, płatki migdałowe i żółtko, dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.

  • Krok 8

    Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj je do wystudzonej masy makowej.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

  • Krok 9

    Całość przełóż na ostudzone ciasto kruche i wyrównaj.

Masa serowa:

  • Krok 10

    Jajka utrzyj z cukrem. Następnie partiami dodawaj twaróg oraz ekstrakt migdałowy, kwaśną śmietanę, budyń i rozpuszczone masło.

  • Krok 11

    Masę serową rozłóż na masie makowej i wyrównaj.

  • Krok 12

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C i piecz seromakowiec przez około 70 minut.

  • Krok 13

    Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

  • Rękawica kuchenna silikonowa Dr. Oetker

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Dekoracja:

  • Krok 14

    Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 15

    Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 16

    Polewę rozsmaruj na wystudzonej masie serowej i posyp ją uprażonymi płatkami migdałów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/seromakowiec-z-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej