Makowiec japoński
Makowiec to bez wątpienia ciasto, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie najważniejszych świąt spędzanych w gronie rodzinnym. Boże Narodzenie bez makowca? Taka opcja nie istnieje! 😊 Choć makowiec należy do tak zwanych tradycyjnych wypieków, istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, przygotowywanych na bazie ciasta kruchego, drożdżowego, a także w wersji wegańskiej.
Warto do tej listy dołączyć makowiec japoński, którego cechą charakterystyczną jest dodatek startych jabłek, 🍎 dzięki którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. Makowiec japoński możesz również podawać z polewą czekoladową lub przełożyć kremem orzechowym. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, na 100% będzie pysznie! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie makowca japońskiego (makowca z jabłkami):
-
Krok 1
Mak zagotuj z mlekiem i pozostaw pod przykryciem na co najmniej pół godziny. Kiedy napęcznieje, odciśnij go na sicie lub przy pomocy gazy, pozbywając się załkowicie płynu.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka oddziel od żółtek.
-
Krok 3
Do maślanej masy dodawaj stopniowo żółtka, ucierając na puszysty krem.
-
Krok 4
Do masy dodaj odciśnięty mak, kaszę manną z proszkiem do pieczenia oraz starte jabłka.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto przełóż na formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Uniwersalna forma do pieczenia Wilton z nieprzywierającą powłoką o wymiarach 33 cm x 22,9 cm.
-
Krok 7
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 55-60 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Porada:
⭐ Ciasto możesz również podać z lukrem lub polewą czekoladową, a do środka dodać ulubione bakalie.
🍏 Do przepisu użyłam jabłek Szara Reneta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowiec-japonski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze