Makowce i ciasta z makiem

Świąteczny makowiec gwiazda

świąteczna gwiazda makowa

Świąteczny makowiec gwiazda

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Makowiec gwiazda to świąteczna wersja makowca drożdżowego. Jestem przekonana, że zachwyci Ciebie i Twoich gości przy stole. Polecam!

Składniki

Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 białka
  • Szczypta soli
Do smarowania:
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
Wskazówki

Ciasto drożdżowe:

Krok 1

Masło roztop w rondelku i ostudź.

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko i dobrze zagnieć.

Krok 3

Gdy składniki się połączą, dolej ostudzone masło i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.

Krok 4

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Masa makowa:

Krok 5

Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem, tak aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku i odstaw do przestygnięcia.

Krok 6

Następnie mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka), dodaj do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 7

Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie mieszając.

Formowanie gwiazdy:

Krok 8

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei, podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje.

Krok 9

Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 24 cm.

Krok 10

Pierwszy placek ułóż w tortownicy, posmaruj go masą makową, zostawiając czyste brzegi. Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi, po czym włóż do lodówki na około 20 minut.

Krok 11

Schłodzone ciasto natnij jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób otrzymasz 16 ramion gwiazdy.

Krok 12

Każde ramię ciasta skręcaj na zmianę trzykrotnie, jedno w prawą stronę a drugie w lewą i tak po kolei aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 13

Piekarnik nagrzej do 170 C i piecz ciasto przez około 40 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 białka
  • Szczypta soli
Do smarowania:
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
Makowce i ciasta z makiem ->

Przepisy z kategorii Makowce i ciasta z makiem

Dr. Oetker poleca
01:40
12
Średni
Makowiec bezglutenowy