1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Świąteczny makowiec gwiazda

Świąteczny makowiec gwiazda

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocen

Makowiec gwiazda to świąteczna wersja makowca drożdżowego. Jestem przekonana, że zachwyci Ciebie i Twoich gości przy stole. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Masło roztop w rondelku i ostudź.

  • Krok 2

    W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodaj jajka i ciepłe mleko i dobrze zagnieć.

  • Krok 3

    Gdy składniki się połączą, dolej ostudzone masło i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.

  • Krok 4

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Masa makowa:

  • Krok 1

    Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem, tak aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku i odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 2

    Następnie mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka), dodaj do niego miękkie masło, orzechy, miód i cukier oraz skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie mieszając.

Formowanie gwiazdy:

  • Krok 1

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei, podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje.

  • Krok 2

    Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 24 cm.

  • Krok 3

    Pierwszy placek ułóż w tortownicy, posmaruj go masą makową, zostawiając czyste brzegi. Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryj drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi, po czym włóż do lodówki na około 20 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto natnij jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób otrzymasz 16 ramion gwiazdy.

  • Krok 5

    Każde ramię ciasta skręcaj na zmianę trzykrotnie, jedno w prawą stronę a drugie w lewą i tak po kolei aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do 170 C i piecz ciasto przez około 40 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej