Babeczki drożdżowe z truskawkami
Delikatne, drożdżowe babeczki to idealne towarzyszki letnich pikników i przyjęć. Wypełnione owocami pozwalają w pełni cieszyć się smakami lata. Doskonałe z truskawkami – taką właśnie wersję dziś przygotowałam. Poznaj mój przepis na idealne babeczki drożdzowe z truskawkami! 🍓🍓🍓
"Rosnąć jak na drożdżach" – to powiedzenie z pewnością zna każdy, ale nie wszyscy wiedzą, że drożdże drożdżom nierówne, dlatego koniecznie zobacz nasz artykuł: "Drożdże suszone instant - wszystko co musisz o nich wiedzieć"
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego na babeczki:
-
Krok 1
Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
W osobnej misce wymieszaj drożdże z mąką, a następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieć. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wyrób.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker 7 g
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.
-
Krok 4
Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 12 równych części.
-
Krok 5
Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach. Truskawkę obtocz w mące ziemniaczanej i ułóż na środku, po czym zamknij ją w cieście. Czynność powtórz ze wszystkimi babeczkami. Kulkę ułóż w foremce do babeczek wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryj formę ściereczką i odstaw jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
-
Może się przydać
Forma do muffinek Dr. Oetkera z nieprzywierającą powłoką świetnie nadaje się do wypieku babeczek, muffinek i mini torcików. Wysokiej jakości czarna blacha doskonale przewodzi ciepło i zapobiega przywieraniu.
Kruszonka do babeczek z truskawkami:
-
Krok 6
Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki.
-
Krok 7
Wyrośnięte babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp kruszonką. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-drozdzowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze