1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki drożdżowe z truskawkami

Babeczki drożdżowe z truskawkami

babeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką - wszystkiego słodkiego
babeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Delikatne, drożdżowe babeczki to idealne towarzyszki letnich pikników i przyjęć. Wypełnione owocami pozwalają w pełni cieszyć się smakami lata. Doskonałe z truskawkami – taką właśnie wersję dziś przygotowałam. Poznaj mój przepis na idealne babeczki drożdzowe z truskawkami! 🍓🍓🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego na babeczki:

  • Krok 1

    Masło roztop i odstaw do przestudzenia.

    Masło pokrojone w kostkę w garnuszku
  • Krok 2

    W osobnej misce wymieszaj drożdże z mąką, a następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieć. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wyrób.

    Miska z wymieszaną mąką, drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami, mlekiem i rozpuszczonym masłem
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker 7 g

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker 7 g
  • Krok 3

    Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.

    Składniki babeczek drożdżowych zagniecione na ciasto w kształcie kuli
  • Krok 4

    Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 12 równych części. 

    Ciasto drożdżowe podzielone na 12 równych części w kształcie kulek, wyłożone na blaszkę z papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach. Truskawkę obtocz w mące ziemniaczanej i ułóż na środku, po czym zamknij ją w cieście. Czynność powtórz ze wszystkimi babeczkami. Kulkę ułóż w foremce do babeczek wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryj formę ściereczką i odstaw jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto drożdżowe z truskawką w środku w foremce do muffinek
  • Może się przydać

    Forma do muffinek Dr. Oetkera z nieprzywierającą powłoką świetnie nadaje się do wypieku babeczek, muffinek i mini torcików. Wysokiej jakości czarna blacha doskonale przewodzi ciepło i zapobiega przywieraniu.

    Może się przydać

Kruszonka do babeczek z truskawkami:

  • Krok 6

    Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki. 

    Cukier wanilinowy Dr. Oetkera, masło, mąka i cukier na kruszonkę w miseczce
  • Krok 7

    Wyrośnięte babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp kruszonką. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe na babeczki w formie do muffinek
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-drozdzowe-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej