Babeczki drożdżowe z truskawkami


Delikatne, drożdżowe babeczki to idealne towarzyszki letnich pikników i przyjęć. Wypełnione owocami pozwalają w pełni cieszyć się smakami lata. Doskonałe z truskawkami – taką właśnie wersję dziś przygotowałam.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
W osobnej misce wymieszaj drożdże z mąką, a następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieć, dodaj pod koniec rozpuszczone masło i dokładnie wyrób.
-
Krok 3
Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu podwojenia objętości.
-
Krok 4
Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 12 równych części.
-
Krok 5
Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach. Truskawkę obtocz w mące ziemniaczanej i ułóż na środku, po czym zamknij ją w cieście. Czynność powtórz ze wszystkimi babeczkami. Kulkę ułóż w foremce do babeczek wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryj formę ściereczką i odstaw jeszcze na około 30 minut.
Kruszonka:
-
Krok 6
Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki.
-
Krok 7
Wyrośnięte babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp kruszonką. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze