Muffinki i babeczki

Bardzo czekoladowe babeczki

bardzo czekoladowe babeczki

Bardzo czekoladowe babeczki

  • 00:30
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
12
Łatwy

Bardzo czekoladowe babeczki. Oto przepis dla prawdziwych amatorów czekoladowych wypieków a’la brownie. Mocno czekoladowy smak, przełamany nutą owoców, zadowoli nawet największego smakosza. :)

Składniki

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
Do podania
  • 1 opakowanie Sosu malinowego Dr. Oetkera
Wskazówki

Bardzo czekoladowe babeczki

Krok 1

Czekoladę i masło umieść razem w większej misce i roztop nad parą wodną, po czym odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C i przygotuj formę do babeczek, wkładając do niej papilotki.

Krok 3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka, żółtka, cukier i cukier wanilinowy ubij razem na puszystą masę. Dodaj do niej wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj do połączenia się składników.

Krok 4

Na koniec do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 5

Gotowe ciasto równomiernie rozłóż do papilotek (mniej więcej po 1 pełnej łyżce). Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Krok 6

Babeczki możesz podać z sosem owocowym lub innymi dodatkami. 

Składniki
Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
Do podania
  • 1 opakowanie Sosu malinowego Dr. Oetkera
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki

Wszystkiego słodkiego
01:00
12
Łatwy
Babeczki piernikowe