1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babeczka piernikowa to moja alternatywa dla tradycyjnego piernika. Wygląda świątecznie, pachnie i smakuje przyprawami korzennymi. Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu, po którym Twój dom otuli się cudownym zapachem cynamonu :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. W foremce do babeczek poukładaj papierowe papilotki.

  • Krok 2

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i cynamon, przesiej i wymieszaj w misce.

  • Krok 3

    Jajka utarrzyj z cukrem. Dodaj olej i dalej miksujm, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy stopniowo dodawaj suche składniki i mleko.

  • Krok 4

    Do każdej papilotki przelej ciasto, na wysokość ¾ foremki.

  • Krok 5

    Babeczki piecz przez około 25-30 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, aż do tzw. suchego patyczka.

Cynamonowy krem:

  • Krok 1

    Aby przygotować cynamonowy krem do babeczek, do wysokiego naczynia wlej schłodzoną mleka.

  • Krok 2

    Na końcu dodałam śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i cynamon, miksuj jeszcze przez chwilę na puszysty krem.

  • Krok 3

    Krem przełóż do worka cukierniczego i nałóż go na babeczki. Każdą udekoruj czekoladową gwiazdką.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej