Babeczki w wafelkach lodowych

Pyszne babeczki upieczone w wafelkach lodowych. Uroku dodają im kolorowe masy śmietanowe - zielona i różowa, które wyglądają jak kręcone lody. Całość udekorowana jest kolorową posypką. Przepis idealny na Kinderbal czy na Dzień Dziecka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babeczki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wafelki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i sól. W drugiej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło i 2 roztrzepane jajka. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj do połączenia składników. Białą czekoladę posiekaj na kawałki i wmieszaj do masy.
-
Krok 3
Wyłóż ciasto do lodowych wafelków - powinny być wypełnione do ⅔ wysokości. Piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w babeczkę powinien być suchy po wyciągnięciu). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie masy:
-
Krok 4
Kiedy babeczki wystygną, przygotuj masę. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę: w wersji zielonej – Masę śmietanową Matcha & Limonka lub w wersji różowej - Masy śmietanowej Malinowa z kawałkami owoców Dr. Oetkera i delikatnie wymieszaj na niższych obrotach.
-
Krok 5
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekoruj babeczki kremem.
-
Krok 6
Babeczki udekoruj posypką.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze