1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki w wafelkach lodowych

Babeczki w wafelkach lodowych

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 oceny

Pyszne babeczki upieczone w wafelkach lodowych. Uroku dodają im kolorowe masy śmietanowe - zielona i różowa, które wyglądają jak kręcone lody. Całość udekorowana jest kolorową posypką. Przepis idealny na Kinderbal czy na Dzień Dziecka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wafelki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i sól. W drugiej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło i 2 roztrzepane jajka. Mokre składniki wlej do sypkich i wymieszaj do połączenia składników. Białą czekoladę posiekaj na kawałki i wmieszaj do masy.

  • Krok 3

    Wyłóż ciasto do lodowych wafelków - powinny być wypełnione do ⅔ wysokości. Piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w babeczkę powinien być suchy po wyciągnięciu). Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Wafelki wypełnione ciastem

Przygotowanie masy:

  • Krok 4

    Kiedy babeczki wystygną, przygotuj masę. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę: w wersji zielonej – Masę śmietanową Matcha & Limonka lub w wersji różowej - Masy śmietanowej Malinowa z kawałkami owoców Dr. Oetkera i delikatnie wymieszaj na niższych obrotach.

  • Krok 5

    Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekoruj babeczki kremem.

  • Krok 6

    Babeczki udekoruj posypką.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej