1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Angielskie bułeczki maślane - Scones

Angielskie bułeczki maślane - Scones

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Scones to popularne, angielskie bułeczki maślane. Są lekkie, puszyste. Idealne na sobotnie śniadanie lub do popołudniowej herbatki. Są gotowe już w 25 minut! Możesz je posmarować dżemem, masłem czy innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bułeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia.

  • Krok 1

    Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i sól. Masło pokrój w kostkę, dodaj do suchych składników i siekaj całość nożem na małe kawałeczki.

  • Krok 1

    Jajko roztrzep. Dodaj mleko, całość rozmieszaj widelcem. Dodaj mleko z jajkiem do sypkich składników i szybko zagnieć gładkie ciasto.

  • Krok 1

    Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki i układaj na blaszce.

Smarowanie bułeczek:

  • Krok 1

    Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 10 minut - na złoty kolor. Podawaj na ciepło z konfiturą z truskawek. 

    Angielskie bułeczki drożdżowe Scones położone na papierze do pieczenia

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej