Pieczywo

Angielskie bułeczki maślane - Scones

Angielskie bułeczki maślane Scones z dżemem położone na talerzu

Angielskie bułeczki maślane - Scones

  • 00:25
  • 8
  • Średni
00:25
8
Średni

Scones to popularne, angielskie bułeczki maślane. Są lekkie, puszyste. Idealne na sobotnie śniadanie lub do popołudniowej herbatki. Są gotowe już w 25 minut! Możesz je posmarować dżemem, masłem czy innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu :) 

Składniki

Bułeczki:
  • 250 g mąki
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetker (15 g)
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g zimnego masła
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Do posmarowania bułeczek:
  • 1 jajko
Wskazówki

Bułeczki:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia.

Krok 2

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i sól. Masło pokrój w kostkę, dodaj do suchych składników i siekaj całość nożem na małe kawałeczki.

Krok 3

Jajko roztrzep. Dodaj mleko, całość rozmieszaj widelcem. Dodaj mleko z jajkiem do sypkich składników i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Krok 4

Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki i układaj na blaszce.

Smarowanie bułeczek:

Krok 5

Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 10 minut - na złoty kolor. Podawaj na ciepło z konfiturą z truskawek. 

Angielskie bułeczki drożdżowe Scones położone na papierze do pieczenia
Składniki
Bułeczki:
  • 250 g mąki
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetker (15 g)
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g zimnego masła
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Do posmarowania bułeczek:
  • 1 jajko
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
00:30
5
Łatwy
Tosty francuskie