Angielskie bułeczki maślane - Scones
Scones to popularne, angielskie bułeczki maślane. Są lekkie, puszyste. Idealne na sobotnie śniadanie lub do popołudniowej herbatki. Są gotowe już w 25 minut! Możesz je posmarować dżemem, masłem czy innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe chwilę po upieczeniu 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bułeczek scones:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól. Masło pokrój w kostkę, dodaj do suchych składników i siekaj całość nożem na małe kawałeczki.
-
Krok 3
Jajko roztrzep. Dodaj mleko, ekstrakt cytrynowy i całość rozmieszaj widelcem. Dodaj mleko z jajkiem do sypkich składników i szybko zagnieć gładkie ciasto.
-
Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii
Esencja z dojrzewających w pełnym słońcu cytryn nada niepowtarzalnego aromatu Twoim wypiekom. Naturalny ekstrakt z sycylijskich cytryn idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, deserów i napojów. Już niewielka ilość zabierze Cię w podróż na słoneczną, włoską wyspę!
-
Krok 4
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki i układaj na blaszce.
Smarowanie bułeczek scones:
-
Krok 5
Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 10 minut - na złoty kolor. Scones podawaj na ciepło z konfiturą z truskawek lub innym ulubionym dodatkiem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/angielskie-buleczki-maslane-scones |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze