1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli

Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli

Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bułeczki z konfiturą cebulową wbrew pozorom nie są typowo wytrawne. Cebula podczas przygotowywania wydobywa swoją słodycz.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wszystko przemieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj ciepłą wodę i oliwę. Ciasto zagnieć do uzyskania sprężystej masy. Kulkę ciasta przełóż do miski, którą wcześniej wysmaruj olejem, by nie obsychało.

  • Krok 3

    Przykryte ściereczką odstaw na godzinę do piekarnika podgrzanego do 30°C. W tym czasie przygotuj konfiturę.

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • Krok 4

    Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Żurawinę namocz w occie balsamicznym. Podsmaż na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.

  • Krok 5

    Kiedy zacznie puszczać soki, podlej winem oraz zaprawą z żurawiny, dodaj cukier, miód i przyprawy (należy pamiętać, by temperatura nie była zbyt wysoka).

  • Krok 6

    Duś do zgęstnienia na małym ogniu przez około pół godziny. Przestudź.

Przygotowanie bułeczek:

  • Krok 7

    Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 porcji, z każdej utocz kulkę i delikatnie rozciągnij.

  • Krok 8

    Na środek ciasta wyłóż przygotowaną konfiturę.

  • Krok 9

    Bułeczki układaj na posmarowanej olejem blaszce, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

  • Krok 10

    W tym czasie nagrzej piekarnik na 220°C. Wyrośnięte brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej