1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb do 偶urku

Chleb do 偶urku

chleb do 偶urku na Wielkanoc - Wszystkiego S艂odkiego
chleb do 偶urku na Wielkanoc - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Je艣li szukacie pomys艂u jak w ciekawy sposób poda膰 zup臋 podczas 艣wi膮tecznego obiadu - zapraszam po przepis na chleb do 偶urku 馃ィ Doskonale sprawdzi si臋 jako alternatywa dla talerza i b臋dzie mi艂膮 odmian膮 przy wielkanocnym stole馃悋馃尫

Zdradzam te偶, jak odpowiednio przygotowa膰 chlebek przed podaniem, aby nie przecieka艂 馃槈

Chleb do 偶urku mo偶e by膰 tak偶e elementem 艣wi膮tecznej dekoracji - z cz臋艣ci ciasta uformuj ozdobne listki i kwiatki, które przyczepisz na wierzchu ka偶dego chlebka.

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba krok po kroku:

  • Krok 1

    M膮k臋, dro偶d偶e, zakwas, sól i cukier wsyp do misy miksera i wymieszaj.

    Na 艣rednich obrotach mieszad艂a wlewaj wod臋 i zagniataj ciasto.

    dro偶d偶e i zakwas chlebowy Dr. OetkeraRobot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65,
  • Krok 2

    Pod koniec zagniatania wlewaj powoli oliw臋 i wyrabiaj na jednolite ciasto.

    ciasto na chleb do 偶urku, oliwa z oRobot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65liwek,
  • Krok 3

    Gotowe ciasto uformuj w kul臋, pozostaw w misce przykryte foli膮 spo偶ywcz膮.

    Ostaw na oko艂o 1,5 godziny w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia.

    gotowe ciasto na chleb do 偶urku, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Ciasto po wyro艣ni臋ciu lekko zagnie膰.

    Odetnij niedu偶y kawa艂ek na zrobienie trzech kwiatków a pozosta艂e ciasto podziel na 3 cz臋艣ci (oko艂o 280 g).

    ciasto dro偶d偶owe na chlebki do 偶urku
  • Krok 5

    Wi臋ksze kawa艂ki ciasta uformuj w kule i u艂ó偶 na blasze.

    Pozosta艂e ciasto zagnie膰 z niewielk膮 ilo艣ci膮 m膮ki, powinno by膰 troch臋 twardsze aby nie przerasta艂o i zachowa艂o 艂adny kszta艂t.

    Podziel na 3 cz臋艣ci, z ka偶dej oderwij wi臋kszy kawa艂ek, zrób kulk臋 i przyczep na 艣rodku kuli na chleb.

    Z reszty ciasta uformuj ma艂e kulki, podziel na pó艂, obró膰 naci臋ciem do góry i przyczepiaj p艂atki.

    Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na oko艂o 30-40 minut.

    formowanie chlebk贸w do 偶urku
  • Krok 6

    W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, na dó艂 piekarnika postaw naczynie z gor膮c膮 wod膮.

    Wyro艣ni臋te chlebki posmaruj dok艂adnie jajkiem roztrzepanym z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody.

    Wstaw do nagrzanego, zaparowanego piekarnika i piecz oko艂o 40 minut.

    wyro艣ni臋te chlebki do 偶urku
  • Krok 7

    A co tu si臋 sta艂o? Tak wygl膮daj膮 chlebki po upieczeniu.

    Mo偶esz potraktowa膰 ich wygl膮d jakby by艂 prosto z natury lub dopracowa膰 z pomoc膮 moich tipów.

    Na samym dole przepisu znajdziesz porad臋 jak to zrobi膰.

    upieczone chlebki do 偶urku

Co zrobi膰 ze 艣rodkiem chleba?

  • Krok 8

    To proste! Zrób grzanki do zupy czy sa艂atki.

    Porwij 艣rodek chleba na ma艂e kawa艂ki, po艂ó偶 na blasze, skrop oliw膮, posyp przyprawami je艣li lubisz, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.

    Przemieszaj w trakcie i podpiecz na z艂oty kolor.

    grzanki z chleba do 偶urku
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Wentylowana blacha do wypieku. Ma du偶膮 powierzchni臋, idealnie mie艣ci si臋 w piekarniku a wyprofilowane pod spodem rowki zapewniaj膮 r贸wne rozprowadzanie ciep艂a.

    Mo偶e si臋 przyda膰

Jak zrobi膰 idealny chlebek do 偶urku?

Jak zrobi膰 idealny kszta艂t chlebka?

Podpowiadam sposoby:

  • kulk臋 ciasta formuj obiema d艂o艅mi aby pod spodem miejsce 艂膮czenia by艂o na 艣rodku, a ciasto równomiernie roz艂o偶one z ka偶dej strony. Dzi臋ki temu b臋dzie równo wyrasta膰 i tak samo wypieka膰.
  • aby p艂atki kwiatów dobrze si臋 trzyma艂y warto je od spodu docisn膮膰 bokiem wyka艂aczki. Niedok艂adnie przyczepione p艂atki zobaczysz ju偶 w czasie wyrastania, b臋d膮 odchodzi膰 od 艣rodka.
  • jeden kwiatek potrzebuje ok 8 p艂atków (z 4 ma艂ych kulek ciasta)
  • Co zrobi膰 偶eby chlebek nie przecieka艂? Po wydr膮偶eniu mo偶esz posmarowa膰 cienko wn臋trze bia艂kiem i podpiec w temperaturze 150-160°C.
  • chlebki przygotowywa艂am zarówno na m膮ce do bu艂ek i chleba jak i na zwyk艂ej tortowej 550. Smaczniejsze by艂y te na chlebowej 馃槈
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-do-zurku

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej