Chleb do 偶urku



Je艣li szukacie pomys艂u jak w ciekawy sposób poda膰 zup臋 podczas 艣wi膮tecznego obiadu - zapraszam po przepis na chleb do 偶urku 馃ィ Doskonale sprawdzi si臋 jako alternatywa dla talerza i b臋dzie mi艂膮 odmian膮 przy wielkanocnym stole馃悋馃尫
Zdradzam te偶, jak odpowiednio przygotowa膰 chlebek przed podaniem, aby nie przecieka艂 馃槈
Chleb do 偶urku mo偶e by膰 tak偶e elementem 艣wi膮tecznej dekoracji - z cz臋艣ci ciasta uformuj ozdobne listki i kwiatki, które przyczepisz na wierzchu ka偶dego chlebka.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba krok po kroku:
-
Krok 1
M膮k臋, dro偶d偶e, zakwas, sól i cukier wsyp do misy miksera i wymieszaj.
Na 艣rednich obrotach mieszad艂a wlewaj wod臋 i zagniataj ciasto.
-
Krok 2
Pod koniec zagniatania wlewaj powoli oliw臋 i wyrabiaj na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Gotowe ciasto uformuj w kul臋, pozostaw w misce przykryte foli膮 spo偶ywcz膮.
Ostaw na oko艂o 1,5 godziny w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia.
-
Krok 4
Ciasto po wyro艣ni臋ciu lekko zagnie膰.
Odetnij niedu偶y kawa艂ek na zrobienie trzech kwiatków a pozosta艂e ciasto podziel na 3 cz臋艣ci (oko艂o 280 g).
-
Krok 5
Wi臋ksze kawa艂ki ciasta uformuj w kule i u艂ó偶 na blasze.
Pozosta艂e ciasto zagnie膰 z niewielk膮 ilo艣ci膮 m膮ki, powinno by膰 troch臋 twardsze aby nie przerasta艂o i zachowa艂o 艂adny kszta艂t.
Podziel na 3 cz臋艣ci, z ka偶dej oderwij wi臋kszy kawa艂ek, zrób kulk臋 i przyczep na 艣rodku kuli na chleb.
Z reszty ciasta uformuj ma艂e kulki, podziel na pó艂, obró膰 naci臋ciem do góry i przyczepiaj p艂atki.
Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na oko艂o 30-40 minut.
-
Krok 6
W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, na dó艂 piekarnika postaw naczynie z gor膮c膮 wod膮.
Wyro艣ni臋te chlebki posmaruj dok艂adnie jajkiem roztrzepanym z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody.
Wstaw do nagrzanego, zaparowanego piekarnika i piecz oko艂o 40 minut.
-
Krok 7
A co tu si臋 sta艂o? Tak wygl膮daj膮 chlebki po upieczeniu.
Mo偶esz potraktowa膰 ich wygl膮d jakby by艂 prosto z natury lub dopracowa膰 z pomoc膮 moich tipów.
Na samym dole przepisu znajdziesz porad臋 jak to zrobi膰.
Co zrobi膰 ze 艣rodkiem chleba?
-
Krok 8
To proste! Zrób grzanki do zupy czy sa艂atki.
Porwij 艣rodek chleba na ma艂e kawa艂ki, po艂ó偶 na blasze, skrop oliw膮, posyp przyprawami je艣li lubisz, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Przemieszaj w trakcie i podpiecz na z艂oty kolor.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Wentylowana blacha do wypieku. Ma du偶膮 powierzchni臋, idealnie mie艣ci si臋 w piekarniku a wyprofilowane pod spodem rowki zapewniaj膮 r贸wne rozprowadzanie ciep艂a.
Jak zrobi膰 idealny chlebek do 偶urku?
Jak zrobi膰 idealny kszta艂t chlebka?
Podpowiadam sposoby:
- kulk臋 ciasta formuj obiema d艂o艅mi aby pod spodem miejsce 艂膮czenia by艂o na 艣rodku, a ciasto równomiernie roz艂o偶one z ka偶dej strony. Dzi臋ki temu b臋dzie równo wyrasta膰 i tak samo wypieka膰.
- aby p艂atki kwiatów dobrze si臋 trzyma艂y warto je od spodu docisn膮膰 bokiem wyka艂aczki. Niedok艂adnie przyczepione p艂atki zobaczysz ju偶 w czasie wyrastania, b臋d膮 odchodzi膰 od 艣rodka.
- jeden kwiatek potrzebuje ok 8 p艂atków (z 4 ma艂ych kulek ciasta)
- Co zrobi膰 偶eby chlebek nie przecieka艂? Po wydr膮偶eniu mo偶esz posmarowa膰 cienko wn臋trze bia艂kiem i podpiec w temperaturze 150-160°C.
- chlebki przygotowywa艂am zarówno na m膮ce do bu艂ek i chleba jak i na zwyk艂ej tortowej 550. Smaczniejsze by艂y te na chlebowej 馃槈
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-do-zurku |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze