Chleb do żurku
Jeśli szukacie pomysłu jak w ciekawy sposób podać zupę podczas świątecznego obiadu - zapraszam po przepis na chleb do żurku 🥣 Doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla talerza i będzie miłą odmianą przy wielkanocnym stole🐇🌷
Zdradzam też, jak odpowiednio przygotować chlebek przed podaniem, aby nie przeciekał 😉
Chleb do żurku może być także elementem świątecznej dekoracji - z części ciasta uformuj ozdobne listki i kwiatki, które przyczepisz na wierzchu każdego chlebka.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba krok po kroku:
-
Krok 1
Mąkę, drożdże, zakwas, sól i cukier wsyp do misy miksera i wymieszaj.
Na średnich obrotach mieszadła wlewaj wodę i zagniataj ciasto.
-
Krok 2
Pod koniec zagniatania wlewaj powoli oliwę i wyrabiaj na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Gotowe ciasto uformuj w kulę, pozostaw w misce przykryte folią spożywczą.
Ostaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Krok 4
Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieć.
Odetnij nieduży kawałek na zrobienie trzech kwiatków a pozostałe ciasto podziel na 3 części (około 280 g).
-
Krok 5
Większe kawałki ciasta uformuj w kule i ułóż na blasze.
Pozostałe ciasto zagnieć z niewielką ilością mąki, powinno być trochę twardsze aby nie przerastało i zachowało ładny kształt.
Podziel na 3 części, z każdej oderwij większy kawałek, zrób kulkę i przyczep na środku kuli na chleb.
Z reszty ciasta uformuj małe kulki, podziel na pół, obróć nacięciem do góry i przyczepiaj płatki.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
-
Krok 6
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, na dół piekarnika postaw naczynie z gorącą wodą.
Wyrośnięte chlebki posmaruj dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody.
Wstaw do nagrzanego, zaparowanego piekarnika i piecz około 40 minut.
-
Krok 7
A co tu się stało? Tak wyglądają chlebki po upieczeniu.
Możesz potraktować ich wygląd jakby był prosto z natury lub dopracować z pomocą moich tipów.
Na samym dole przepisu znajdziesz poradę jak to zrobić.
Co zrobić ze środkiem chleba?
-
Krok 8
To proste! Zrób grzanki do zupy czy sałatki.
Porwij środek chleba na małe kawałki, połóż na blasze, skrop oliwą, posyp przyprawami jeśli lubisz, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Przemieszaj w trakcie i podpiecz na złoty kolor.
-
Może się przydać
Wentylowana blacha do wypieku. Ma dużą powierzchnię, idealnie mieści się w piekarniku a wyprofilowane pod spodem rowki zapewniają równe rozprowadzanie ciepła.
Jak zrobić idealny chlebek do żurku?
Jak zrobić idealny kształt chlebka?
Podpowiadam sposoby:
- kulkę ciasta formuj obiema dłońmi aby pod spodem miejsce łączenia było na środku, a ciasto równomiernie rozłożone z każdej strony. Dzięki temu będzie równo wyrastać i tak samo wypiekać.
- aby płatki kwiatów dobrze się trzymały warto je od spodu docisnąć bokiem wykałaczki. Niedokładnie przyczepione płatki zobaczysz już w czasie wyrastania, będą odchodzić od środka.
- jeden kwiatek potrzebuje ok 8 płatków (z 4 małych kulek ciasta)
- Co zrobić żeby chlebek nie przeciekał? Po wydrążeniu możesz posmarować cienko wnętrze białkiem i podpiec w temperaturze 150-160°C.
- chlebki przygotowywałam zarówno na mące do bułek i chleba jak i na zwykłej tortowej 550. Smaczniejsze były te na chlebowej 😉
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-do-zurku |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze