1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb do żurku

Chleb do żurku

chleb do żurku na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
chleb do żurku na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli szukacie pomysłu jak w ciekawy sposób podać zupę podczas świątecznego obiadu - zapraszam po przepis na chleb do żurku 🥣 Doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla talerza i będzie miłą odmianą przy wielkanocnym stole🐇🌷

Zdradzam też, jak odpowiednio przygotować chlebek przed podaniem, aby nie przeciekał 😉

Chleb do żurku może być także elementem świątecznej dekoracji - z części ciasta uformuj ozdobne listki i kwiatki, które przyczepisz na wierzchu każdego chlebka.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba krok po kroku:

  • Krok 1

    Mąkę, drożdże, zakwas, sól i cukier wsyp do misy miksera i wymieszaj.

    Na średnich obrotach mieszadła wlewaj wodę i zagniataj ciasto.

    drożdże i zakwas chlebowy Dr. OetkeraRobot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65,
  • Krok 2

    Pod koniec zagniatania wlewaj powoli oliwę i wyrabiaj na jednolite ciasto.

    ciasto na chleb do żurku, oliwa z oRobot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65liwek,
  • Krok 3

    Gotowe ciasto uformuj w kulę, pozostaw w misce przykryte folią spożywczą.

    Ostaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    gotowe ciasto na chleb do żurku, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieć.

    Odetnij nieduży kawałek na zrobienie trzech kwiatków a pozostałe ciasto podziel na 3 części (około 280 g).

    ciasto drożdżowe na chlebki do żurku
  • Krok 5

    Większe kawałki ciasta uformuj w kule i ułóż na blasze.

    Pozostałe ciasto zagnieć z niewielką ilością mąki, powinno być trochę twardsze aby nie przerastało i zachowało ładny kształt.

    Podziel na 3 części, z każdej oderwij większy kawałek, zrób kulkę i przyczep na środku kuli na chleb.

    Z reszty ciasta uformuj małe kulki, podziel na pół, obróć nacięciem do góry i przyczepiaj płatki.

    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

    formowanie chlebków do żurku
  • Krok 6

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, na dół piekarnika postaw naczynie z gorącą wodą.

    Wyrośnięte chlebki posmaruj dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody.

    Wstaw do nagrzanego, zaparowanego piekarnika i piecz około 40 minut.

    wyrośnięte chlebki do żurku
  • Krok 7

    A co tu się stało? Tak wyglądają chlebki po upieczeniu.

    Możesz potraktować ich wygląd jakby był prosto z natury lub dopracować z pomocą moich tipów.

    Na samym dole przepisu znajdziesz poradę jak to zrobić.

    upieczone chlebki do żurku

Co zrobić ze środkiem chleba?

  • Krok 8

    To proste! Zrób grzanki do zupy czy sałatki.

    Porwij środek chleba na małe kawałki, połóż na blasze, skrop oliwą, posyp przyprawami jeśli lubisz, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.

    Przemieszaj w trakcie i podpiecz na złoty kolor.

    grzanki z chleba do żurku
  • Może się przydać

    Wentylowana blacha do wypieku. Ma dużą powierzchnię, idealnie mieści się w piekarniku a wyprofilowane pod spodem rowki zapewniają równe rozprowadzanie ciepła.

    Może się przydać

Jak zrobić idealny chlebek do żurku?

Jak zrobić idealny kształt chlebka?

Podpowiadam sposoby:

  • kulkę ciasta formuj obiema dłońmi aby pod spodem miejsce łączenia było na środku, a ciasto równomiernie rozłożone z każdej strony. Dzięki temu będzie równo wyrastać i tak samo wypiekać.
  • aby płatki kwiatów dobrze się trzymały warto je od spodu docisnąć bokiem wykałaczki. Niedokładnie przyczepione płatki zobaczysz już w czasie wyrastania, będą odchodzić od środka.
  • jeden kwiatek potrzebuje ok 8 płatków (z 4 małych kulek ciasta)
  • Co zrobić żeby chlebek nie przeciekał? Po wydrążeniu możesz posmarować cienko wnętrze białkiem i podpiec w temperaturze 150-160°C.
  • chlebki przygotowywałam zarówno na mące do bułek i chleba jak i na zwykłej tortowej 550. Smaczniejsze były te na chlebowej 😉
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-do-zurku

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej