Bułki do burgerów
Wciąż szukasz najlepszych bułek do burgerów🍔? Możesz odetchnąć z ulgą, bo mam przepis na te idealne - są puszyste, miękkie i nie zapychają (nawet przy drugim zjedzonym burgerze😁). Doskonale zarumienione i posypane sezamem - idealne bułki do Twoich domowych burgerów!
Ciasto drożdżowe z podanych proporcji podzielisz na 6-8 bułek - w zależności, jaką wielkość każdej z nich chcesz uzyskać. Dodaj swoje ulubione dodatki i sosy i przygotuj burgery w iście amerykańskim stylu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na bułki do burgerów:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj.
Następnie dodaj jajko, ciepłe mleko i zagnieć krótk koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
-
Krok 2
Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
-
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 części. Z każdej uformuj kulkę, połóź na blasze i spłaszcz dłonią.
Przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C.
-
Krok 4
Wyrośnięte bułki posmaruj dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody.
Posyp sezamem i wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmij i wystudź na kratce.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia wypieków Wilton to praktyczny gadżet w każdej kuchni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/bulki-do-burgerow |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze