Dżem gruszkowy
Dodatek korzennych przypraw sprawia, że domowy dżem z gruszek jest idealnym dodatkiem do domowych wypieków. Kora cynamonowa, goździki, sok z cytryny i gruszki = połączenie idealne!
Wypróbuj mój sprawdzony przepis na dżem gruszkowy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu gruszkowego:
-
Krok 1
Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
-
Krok 2
Owoce wsyp do garnka, dodaj żelfix, wszystko razem wymieszaj i zagotuj. W trakcie gotowania do gruszek dosyp cukier i dodaj goździki oraz korę cynamonową. Ciągle mieszając, gotuj całość przez 3 minuty, po czym dolej wyciśnięty sok z cytryn.
-
Krok 3
Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Wyjmij cynamon i goździki z garnka.
-
Krok 4
Wcześniej przygotowane, umyte i wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na około 5 minut.
-
Etykiety na słoiki
Piękne etykiety, które ozdobią Twoje przetwory!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-gruszkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze