1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy na talerzyku z chlebem - Wszystkiego Słodkiego
Dżem gruszkowy na talerzyku z chlebem - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 26 ocen

Dodatek korzennych przypraw sprawia, że domowy dżem z gruszek jest idealnym dodatkiem do domowych wypieków. Kora cynamonowa, goździki, sok z cytryny i gruszki = połączenie idealne! 

Wypróbuj mój sprawdzony przepis na dżem gruszkowy. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu gruszkowego:

  • Krok 1

    Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.

  • Krok 2

    Owoce wsyp do garnka, dodaj żelfix, wszystko razem wymieszaj i zagotuj. W trakcie gotowania do gruszek dosyp cukier i dodaj goździki oraz korę cynamonową. Ciągle mieszając, gotuj całość przez 3 minuty, po czym dolej wyciśnięty sok z cytryn.

  • Krok 3

    Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Wyjmij cynamon i goździki z garnka.

  • Krok 4

    Wcześniej przygotowane, umyte i wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na około 5 minut.

  • Etykiety na słoiki

    Piękne etykiety, które ozdobią Twoje przetwory!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-gruszkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej