Przetwory

Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
00:30
5
Łatwy

Dodatek korzennych przypraw sprawia, że domowy dżem gruszkowy jest idealnym dodatkiem do domowych wypieków.

Składniki

  • 1000 g gruszek (obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
  • 2 całe goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • sok z 2 cytryn
Wskazówki

Dżem gruszkowy

Krok 1

Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Owoce wsyp do garnka, dodaj żelfix, wszystko razem wymieszaj i zagotuj. W trakcie gotowania do gruszek dosyp cukier i dodaj goździki oraz korę cynamonową. Ciągle mieszając, gotuj całość przez 3 minuty, po czym dolej wyciśnięty sok z cytryn.

Krok 3

Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Wyjmij cynamon i goździki z garnka.

Krok 4

Wcześniej przygotowane, umyte i wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na około 5 minut.

Składniki
  • 1000 g gruszek (obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
  • 2 całe goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • sok z 2 cytryn
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory