1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dodatek korzennych przypraw sprawia, że domowy dżem gruszkowy jest idealnym dodatkiem do domowych wypieków.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.

  • Krok 2

    Owoce wsyp do garnka, dodaj żelfix, wszystko razem wymieszaj i zagotuj. W trakcie gotowania do gruszek dosyp cukier i dodaj goździki oraz korę cynamonową. Ciągle mieszając, gotuj całość przez 3 minuty, po czym dolej wyciśnięty sok z cytryn.

  • Krok 3

    Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Wyjmij cynamon i goździki z garnka.

  • Krok 4

    Wcześniej przygotowane, umyte i wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem, zakręć i odwróć do góry dnem na około 5 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej