1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem w słoiku na śniadanie - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem to odmienna wersja od klasycznego dżemu rabarbarowego. Dodatek wanilii nadaje mu delikatnego, słodkiego posmaku, a kardamon sprawia, że dżem jest nieco pikantniejszy i bardziej wyrazisty. Koniecznie wypróbuj!

Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:

↪️ Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

↪️ Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

↪️ Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu rabarbarowego z wanilią i kardamonem:

  • Krok 1

    Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

  • Krok 2

    Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki.

  • Krok 3

    Następnie przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem.

  • Żelfix 3:1 Dr. Oetker

    Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.

    Żelfix 3:1 Dr. Oetker
  • Krok 4

    Ciągle mieszając, zagotuj. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i kardamon, wymieszaj.

  • Krok 5

    Zagotuj ponownie i wciąż mieszając gotuj jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, by pozbyć się piany (lub ściągnij ją łyżką).

  • Krok 6

    Gorący dżem z rabarbaru od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około 10-15 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-rabarbarowy-z-wanilia-i-kardamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej