1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem. Odmienna wersja od klasycznego dżemu rabarbarowego. Dodatek wanilii nadaje mu delikatnego, słodkiego posmaku, a kardamon sprawia, że dżem jest nieco pikantniejszy i  bardziej wyrazisty.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, po czym sparz wrzątkiem i wytarzyj do sucha.

  • Krok 2

    Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki.

  • Krok 3

    Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym.

  • Krok 4

    Ciągle mieszając, zagotuj i dodaj ekstrakt z wanilii i kardamon.

  • Krok 5

    Po 3 minutach zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze przez chwilę, by pozbyć się piany. Nadmiar piany ściągnij łyżką. Gorący dżem od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 15 minut odstaw do góry dnem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej