Przetwory

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem na śniadanie

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

  • 00:30
  • 4
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
4
Łatwy

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem. Odmienna wersja od klasycznego dżemu rabarbarowego. Dodatek wanilii nadaje mu delikatnego, słodkiego posmaku, a kardamon sprawia, że dżem jest nieco pikantniejszy i  bardziej wyrazisty.

Składniki

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub Laska wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka kardamonu
Wskazówki

Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

Krok 1

Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, po czym sparz wrzątkiem i wytarzyj do sucha.

Krok 2

Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki.

Krok 3

Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym.

Krok 4

Ciągle mieszając, zagotuj i dodaj ekstrakt z wanilii i kardamon.

Krok 5

Po 3 minutach zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze przez chwilę, by pozbyć się piany. Nadmiar piany ściągnij łyżką. Gorący dżem od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 15 minut odstaw do góry dnem.

Składniki
Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub Laska wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka kardamonu
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory