Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem
 
                 
    Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem to odmienna wersja od klasycznego dżemu rabarbarowego. Dodatek wanilii nadaje mu delikatnego, słodkiego posmaku, a kardamon sprawia, że dżem jest nieco pikantniejszy i bardziej wyrazisty. Koniecznie wypróbuj!
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
↪️ Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
↪️ Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie dżemu rabarbarowego z wanilią i kardamonem:
- 
    
    
    
    Krok 1Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha. 
- 
    
    
    
    Krok 2Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki. 
- 
    
    
    
    Krok 3Następnie przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem. 
- 
    
        Żelfix 3:1 Dr. OetkerDzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.  
- 
    
    
    
    Krok 4Ciągle mieszając, zagotuj. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i kardamon, wymieszaj. 
- 
    
    
    
    Krok 5Zagotuj ponownie i wciąż mieszając gotuj jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, by pozbyć się piany (lub ściągnij ją łyżką). 
- 
    
    
    
    Krok 6Gorący dżem z rabarbaru od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około 10-15 minut. 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-rabarbarowy-z-wanilia-i-kardamonem | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze