Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy to moja dzisiejsza propozycja, którą zainspirowała mnie moja bratowa, która powiadała mi ostatnio o pysznej konfiturze z jabłek i czereśni. Niestety o tej porze czereśnie są już niedostępne, dlatego postanowiłam spróbować połączenia jabłek z wiśniami. Naprawdę było warto. Smak polskich owoców pozytywnie mnie zaskoczył. 😊 Mało tego, okazało się, że nie tylko mnie, ale i mojego synka, który w kilka dni słoiczek zjadł jako dodatek do twarożku. Zachęcam do wypróbowania
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dżem jabłkowo-wiśniowy:
-
Krok 1
Umyte, wypestkowane i obrane owoce umieść w kielichu blendera.
-
Krok 2
Zblenduj na gładki mus.
-
Krok 3
Przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Ustaw na palnik i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze minutę. Przelej do czystych słoiczków i pozostaw jeszcze na 10 minut do góry dnem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze