Przetwory

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Dżem jabłkowo-wiśniowy w słoiczku położony na drewnianej paterze

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

  • 00:40
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:40
6
Łatwy

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy to moja dzisiejsza propozycja, którą zainspirowała mnie moja bratowa, która powiadała mi ostatnio o pysznej konfiturze z jabłek i czereśni. Niestety o tej porze czereśnie są już niedostępne, dlatego postanowiłam spróbować połączenia jabłek z wiśniami. Naprawdę było warto. Smak polskich owoców pozytywnie mnie zaskoczył. 😊 Mało tego, okazało się, że nie tylko mnie, ale i mojego synka, który w kilka dni słoiczek zjadł jako dodatek do twarożku. Zachęcam do wypróbowania

Składniki

  • 1/2 kg obranych kwaśnych jabłek bez skórki
  • 1/2 kg wypestkowanych wiśni
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
Wskazówki

Dżem jabłkowo-wiśniowy:

Krok 1

Umyte, wypestkowane i obrane owoce umieść w kielichu blendera.

Obrane jabłka i wypestkowane wiśnie umieszczone w kielichu blendera
Krok 2

Zblenduj na gładki mus.

Jabłka i wiśnie zblendowane na gładki mus
Krok 3

Przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Ustaw na palnik i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze minutę. Przelej do czystych słoiczków i pozostaw jeszcze na 10 minut do góry dnem.

Mus jabłkowo-wiśniowy przelany do garnka z cukrem żelującym 3:1
Składniki
  • 1/2 kg obranych kwaśnych jabłek bez skórki
  • 1/2 kg wypestkowanych wiśni
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory

Dr. Oetker poleca
00:30
5
Łatwy
Dżem gruszkowy
Wszystkiego słodkiego
01:00
5
Łatwy
Dżem morelowy
Wszystkiego słodkiego
00:10
1
Łatwy
Ekstrakt waniliowy