1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Dżem jabłkowo-wiśniowy w słoiczku położony na drewnianej paterze
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy to moja dzisiejsza propozycja, którą zainspirowała mnie moja bratowa, która powiadała mi ostatnio o pysznej konfiturze z jabłek i czereśni. Niestety o tej porze czereśnie są już niedostępne, dlatego postanowiłam spróbować połączenia jabłek z wiśniami. Naprawdę było warto. Smak polskich owoców pozytywnie mnie zaskoczył. 😊 Mało tego, okazało się, że nie tylko mnie, ale i mojego synka, który w kilka dni słoiczek zjadł jako dodatek do twarożku. Zachęcam do wypróbowania


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dżem jabłkowo-wiśniowy:

  • Krok 1

    Umyte, wypestkowane i obrane owoce umieść w kielichu blendera.

    Obrane jabłka i wypestkowane wiśnie umieszczone w kielichu blendera
  • Krok 2

    Zblenduj na gładki mus.

    Jabłka i wiśnie zblendowane na gładki mus
  • Krok 3

    Przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Ustaw na palnik i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze minutę. Przelej do czystych słoiczków i pozostaw jeszcze na 10 minut do góry dnem.

    Mus jabłkowo-wiśniowy przelany do garnka z cukrem żelującym 3:1

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej