1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

klasyczna konfitura z wiśni na śniadanie
klasyczna konfitura z wiśni na śniadanie
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Konfitura z wiśni to klasyka domowych przetworów. Do tradycyjnego przepisu dodałam lekko cytrynową nutę. Jest bardzo owocowa, pyszna a do tego łatwa do wykonania. W połączeniu ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie, a jako dodatek do naleśników tworzy pyszne drugie śniadanie lub obiad na słodko. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wiśnie umyj i wydryluj.

    wiśnie drylowane
  • Krok 2

    Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.

    cukier z wodą
  • Krok 3

    Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz kroplę syropu na talerzyk powinien on mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki. Gotowanie takiego syropu może zająć około 20 minut.

    syrop cukrowy
  • Krok 4

    Następnie ostrożnie dodaj wiśnie i cukier ze skórką cytrynową.

    wiśnie w syropie cukrowym
  • Krok 5

    Całość smaż na małym ogniu, do momentu, aż owoce wchłoną objętość syropu.

    wiśnie smażone w syropie cukrowym
  • Krok 6

    Konfiturę przelej do umytych wcześniej, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

    konfitura wiśniowa w słoiczkach
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/konfitura-z-wisni

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej