Konfitura z wiśni
🍒 Konfitura z wiśni to klasyka domowych przetworów. Do tradycyjnego przepisu dodałam lekko cytrynową nutę. Jest bardzo owocowa, pyszna, a do tego łatwa do wykonania. W połączeniu ze świeżym pieczywem 🍞 smakuje obłędnie, a jako dodatek do naleśników tworzy pyszne drugie śniadanie lub obiad na słodko. Polecam! 😄
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, to może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍒 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍒 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury wiśniowej:
-
Krok 1
Wiśnie umyj i wydryluj.
-
Krok 2
Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 3
Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz kroplę syropu na talerzyk, powinna mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki. Gotowanie takiego syropu może zająć około 20 minut.
-
Krok 4
Następnie ostrożnie dodaj wiśnie i ekstrakt.
-
Krok 5
Całość smaż na małym ogniu, do momentu, aż owoce wchłoną objętość syropu.
-
Krok 6
Konfiturę przelej do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/konfitura-z-wisni |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze