1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik baskijski pistacjowy

Sernik baskijski pistacjowy

baskijski sernik pistacjowy wszystkiego słodkiego
baskijski sernik pistacjowy wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Niekwestionowany król serników ostatnich lat, którego nowe wersje wciąż nas zachwycają. Sernik baskijski, prosto z serca słonecznego San Sebastian, tym razem przygotowałam w wersji pistacjowej.

Jeśli kochacie pistacjowy trend i wielbicie serniki wszelkiego rodzaju, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik baskijski pistacjowy. Wyjątkowo kremowy, mazisty, z lekko słoną nutą. Polecam wykorzystać pastę 100% pistacji - smak sernika jest jedyny w swoim rodzaju.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik baskijski z pistacjami

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi powinny wystawać około 5 cm ponad formę. 

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Serki przełóż do miski, zmiksuj je śmietanką, cukrem i pastą pistacjową.

    w misie miksera serki śmietankowe na sernik baskijski
  • Krok 3

    Dodaj budyń i cukier z wanilią.

    w robocie bosch masa pistacjowa na sernik baskijski
  • Krok 4

    Na końcu wmiksuj jajka z solą.

    w miseczce jajka do sernika baskijskiego
  • Krok 5

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 240°C około 40 minut.

    Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.

    Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 6–8 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.

     

    w tortownicy nieupieczony sernik baskijski pistacjowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski-pistacjowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej