Sernik baskijski pistacjowy
Niekwestionowany król serników ostatnich lat, którego nowe wersje wciąż nas zachwycają. Sernik baskijski, prosto z serca słonecznego San Sebastian, tym razem przygotowałam w wersji pistacjowej.
Jeśli kochacie pistacjowy trend i wielbicie serniki wszelkiego rodzaju, koniecznie wypróbujcie przepis na sernik baskijski pistacjowy. Wyjątkowo kremowy, mazisty, z lekko słoną nutą. Polecam wykorzystać pastę 100% pistacji - smak sernika jest jedyny w swoim rodzaju.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik baskijski z pistacjami
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi powinny wystawać około 5 cm ponad formę.
-
Krok 2
Serki przełóż do miski, zmiksuj je śmietanką, cukrem i pastą pistacjową.
-
Krok 3
Dodaj budyń i cukier z wanilią.
-
Krok 4
Na końcu wmiksuj jajka z solą.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 240°C około 40 minut.
Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.
Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 6–8 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski-pistacjowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze