1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę

Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę

sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą i truskawkami
sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą i truskawkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę – jestem przekonana, że podbije i Wasze podniebienia! Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, po prostu pyszne i proste w przygotowaniu – udaje się każdemu! Uwielbiam czekoladę i owoce sezonowe, więc nie mogło ich zabraknąć w jednym z moich ulubionych przepisów – przygotowałam czekoladową polewę i całość przybrałam świeżymi, kaszubskimi truskawkami – pycha! :D Piękna i zarazem prosta dekoracja. Serdecznie polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki – oprócz śmietanki – powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 38 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy malaksera lub wałka.

    herbatniki pokruszone w malakserze
  • Krok 3

    Do pokruszonych herbatników dodaj płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy.

    forma wyłożona herbatnikami
  • Krok 4

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Boki formy wysmaruj masłem.

    podpieczony spód w formie

Masa serowa:

  • Krok 5

    W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasny krem.

    utarte masło z cukrem
  • Krok 6

    Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg.

    utarte masło z cukrem i twarogiem
  • Krok 7

    Dodaj żółtka, mąki oraz cukier z wanilią.

  • Krok 8

    W oddzielnych miskach ubij białka i bitą śmietankę.

    ubite białka i bita śmietanka w miseczkach
  • Krok 9

    Ubite białka i śmietankę dodaj do masy serowej i przełóż do formy. Piecz w 160˚C przez 1,5 godziny na drugim od dołu poziomie piekarnika. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

    forma z surowym ciastem

Polewa:

  • Krok 10

    Śmietankę przelej do garnka i podgrzej, wyłącz palnik, dodaj kawałki czekolady.

    śmietanka z czekoladą w garnuszku
  • Krok 11

    Po kilku minutach wymieszaj dokładnie czekoladę. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.

    polewa czekoladowa w garnuszku
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/najlepszy-tradycyjny-sernik-na-duza-blache

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej