1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę

Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę

sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę – jestem przekonana, że podbije i Wasze podniebienia! Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, po prostu pyszne i proste w przygotowaniu – udaje się każdemu.

Uwielbiam czekoladę i owoce sezonowe, więc nie mogło ich zabraknąć w jednym z moich ulubionych przepisów – przygotowałam czekoladową polewę i całość przybrałam świeżymi kaszubskimi truskawkami – pycha! 🍓 Piękna i zarazem prosta dekoracja. Serdecznie polecam! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu na sernik tradycyjny na dużą blachę:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki – oprócz śmietanki – powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 38 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    duża forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na „piasek” za pomocą malaksera lub wałka.

    herbatniki pokruszone w malakserze na piasek
  • Krok 3

    Do pokruszonych herbatników dodaj płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno formy.

    forma wyłożona masą z zmielonych herbatników i masła
  • Krok 4

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Boki formy wysmaruj masłem.

    podpieczony spód herbatnikowy w formie do pieczenia

Masa serowa:

  • Krok 5

    W dużej misce miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny krem.

    masło utarte z cukrem na jasny krem w misce razem z mieszadłami miksera
  • Krok 6

    Następnie porcjami dodawaj twaróg, nadal ucierając.

    twaróg sernikowy wymieszany z masłem i cukrem w misce
  • Krok 7

    Dodaj żółtka, obie mąki oraz cukier z wanilią. Wymieszaj.

  • Magda poleca

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

  • Krok 8

    W oddzielnych miskach ubij białka oraz śmietankę.

    ubite białka oraz bita śmietanka w osobnych miseczkach
  • Krok 9

    Ubite białka i śmietankę dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie i przełóż do formy. Piecz w 160˚C przez 1,5 godziny na drugim od dołu poziomie piekarnika (grzanie góra-dół). Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

    forma z surowym ciastem na tradycyjny sernik z dużej blachy

Polewa czekoladowa na sernik:

  • Krok 10

    Śmietankę przelej do garnka i podgrzej, następnie wyłącz palnik i dodaj kawałki czekolady.

    śmietanka z czekoladą w garnuszku
  • Krok 11

    Po kilku minutach wymieszaj dokładnie, aż czekolada połączy się ze śmiatanką. Polewą polej sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.

    Sernik możesz udekorować np. świeżymi truskawkami.

    polewa czekoladowa w garnuszku z rózgą kuchenną
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/najlepszy-tradycyjny-sernik-na-duza-blache

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej