Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę

Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę – jestem przekonana, że podbije i Wasze podniebienia! Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, po prostu pyszne i proste w przygotowaniu – udaje się każdemu! Uwielbiam czekoladę i owoce sezonowe, więc nie mogło ich zabraknąć w jednym z moich ulubionych przepisów – przygotowałam czekoladową polewę i całość przybrałam świeżymi, kaszubskimi truskawkami – pycha! :D Piękna i zarazem prosta dekoracja. Serdecznie polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Wszystkie składniki – oprócz śmietanki – powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 38 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy malaksera lub wałka.
-
Krok 3
Do pokruszonych herbatników dodaj płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy.
-
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Boki formy wysmaruj masłem.
Masa serowa:
-
Krok 5
W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasny krem.
-
Krok 6
Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg.
-
Krok 7
Dodaj żółtka, mąki oraz cukier z wanilią.
-
Krok 8
W oddzielnych miskach ubij białka i bitą śmietankę.
-
Krok 9
Ubite białka i śmietankę dodaj do masy serowej i przełóż do formy. Piecz w 160˚C przez 1,5 godziny na drugim od dołu poziomie piekarnika. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Polewa:
-
Krok 10
Śmietankę przelej do garnka i podgrzej, wyłącz palnik, dodaj kawałki czekolady.
-
Krok 11
Po kilku minutach wymieszaj dokładnie czekoladę. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze