Świąteczny sernik nowojorski
Świąteczne przygotowania: czas, start! Jeśli podobnie jak ja wchodzicie w grudzień z listą potraw, które pojawią się na bożonarodzeniowym stole, koniecznie dopiszczcie do niej ten przepis 😉
Przed Wami świąteczny sernik nowojorski - na korzennym, ciasteczkowym spodzie, z lekko kwaskowatą galaretką żurawinową. Do dekoracji możecie wykorzystać połówki owoców świeżej żurawiny i ozdobne pierniczki.
Jak sprawić, żeby sernik po upieczeniu był równy jak blat stołu? Sekretem jest kąpiel wodna - zobaczcie przepis na świąteczny sernik nowojorski krok po kroku🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Ciasteczka korzenne pokrusz na piasek i wymieszaj z miękkim masłem.
-
Krok 3
Masę ciasteczkową wyłóż na spód formy, boki wysmaruj masłem. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
-
Krok 4
Wszystkie składniki przełóż do miesy i krótko zmiksuj.
-
Krok 5
Masę serową przełóż do formy.
-
Krok 6
Na dno piekarnika wstaw blachę z wyposażenia piekarnika i wypełnij ją wrzątkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 180°C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 90 minut.
Galaretka żurawinowa
-
Krok 7
Konfiturę żurawionową przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj.
-
Krok 8
Żelatynę namocz w wodzie, odstaw do napęcznienia, po czym rozpuść i wymieszaj z żurawinami.
-
Krok 9
Galaretkę przelej na upieczony i wystudzony sernik. Na wierzch wyłóż świeże żurawiny. Odstaw do lodówki do stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/swiateczny-sernik-nowojorski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze