1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik japoński

Sernik japoński

na paterze stojącej na krześle sernik japoński wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik to jeden z ulubionych przepisów czytelników Wszystkiego Słodkiego i prawdziwa klasyka gatunku. Kompendium wiedzy i sernikowych inspiracji czeka na Ciebie w naszym przepisowniku, tymczasem dziś chciałabym zabrać Cię w podróż do Japonii. Jeśli myślisz, że próbowałeś każdej możliwej wariacji na temat sernika, musisz poznać wersję pochodzącą z kraju kwitnącej wiśni. Sernik japoński charakteryzuje się delikatną jak piórko, piankową konsystencją oraz niewielką ilością składników niezbędnych do jego przygotowania. Jego kwintesencję stanowi połączenie kremowego serka do smarowania (np. Philadelphia) oraz -w mojej wersji- zamiast masła ulubione mascarpone :). Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, dzieki której sernik jest tak lekki. Proste, prawda? 😊

W podstawowym przepisie znajdziecie dodatek cytryny, z którego zrezygnowałam - oczywiście nie mogłam się oprzeć mojej ulubionej Wanilii.

Itadakimasu, czyli smacznego! 🇯🇵


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik japoński:

  • Krok 1

    Tortownicę o śrecnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by brzegi papieru wystawały kilka centymetrów ponad formę.

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Kratkę z piekarnika ustaw na najniższym poziomie. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

    tortownica Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je w dużej misce z serkami, mąkami i ekstraktem.

    w szklanej misce z rózgą masa serowa na żółtkach na sernik japoński
  • Krok 3

    Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą bezę.

    w misie robota kuchennego bosch ubite białka na bezę
  • Krok 4

    Masę żółtkową połącz delikatnie z bezą, dodając ją stopniowo do masy.

    Zagotuj około 1,5 litra wody.

    w szklanej misie masa serowa z ubitą bezą
  • Krok 5

    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wstaw na dno nagrzanego piekarnia. Wrzątek przelej do formy.

    w tortownicy dr. oetker masa serowa na sernik japoński
  • Krok 6

    Sernik japoński piecz w 190°C na najniższym poziomie piekarnika, tuż nad parującą wodą. 

    Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz kolejne 50 minut.

     

    w tortownicy na blacie sernik japoński

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej