1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach

Sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Postanowiłam przygotować sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach. Jest bardzo prosty do zrobienia i zawsze się udaje. Sernik z tego przepisu należy przygotować dzień wcześniej przed planowanym spotkaniem. Jest przepyszny i niezwykle delikatny, serdecznie polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Pokrusz drobno herbatniki i wsyp je do miski. Dodaj kakao i szczyptę soli, po czym wymieszaj całość z roztopionym masłem. W ten sposób powstanie ciasteczkowa masa.

    Herbatniki, kakao, sól i roztopione masło
  • Krok 3

    Wyłóż ją równomiernie na spód swojej formy i wstaw do lodówki.

    Masa ciasteczkowa wyłożona na spód formy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Rozmroź wiśnie i odciśnij z nich sok.

    w miseczce drylowane wiśnie bez soku
  • Krok 2

    Twaróg dokładnie zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj jajka, Sernix, śmietankę i ponownie zmiksuj do połączenia się składników.

    Sernix Dr. Oetkera, cukier wanilinowy Dr. Oetkera, jajka, twaróg
  • Krok 3

    Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.

    Gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • Krok 4

    Następnie przelej ją do masy serowej i ponownie zmiksuj. Na samym końcu dodaj odsączone wiśnie i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki.

    Masa serowa z czekoladą i odsączone wiśnie
  • Krok 5

    Przygotowaną masę serową przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 180°C, a następnie wstaw do niego sernik i piecz przez około 60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Po upieczeniu ciasto pozostaw jeszcze na 30 minut w piekarniku, bez otwierania drzwiczek.

    Masa serowa wyłożona na masie ciasteczkowej
  • Krok 6

    Gotowy sernik przestudź i schowaj do lodówki na całą noc. Na koniec sernik oprósz wiórkami czekolady, udekoruj wiśniami kandyzowanymi i złotymi perełkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej