1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami na kruchym spodzie z herbatników
Sernik z czereśniami na kruchym spodzie z herbatników
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Przedstawiam przepis na sernik, który jest bardzo delikatny, kremowy i lekko mazisty, a w towarzystwie dojrzałych czereśni smakuje wybornie 🍒 Spód przygotowałam z herbatników, dzięki czemu zaoszczedzicie trochę czasu i przygotujecie ten pyszny sernik z czereśniami dosłownie w kilka chwil 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze i połącz z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • Krok 3

    Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą, gładką masę. Dalej miksując, dodaj Sernix i jogurt grecki.

  • Może się przydać

    Dodatek do sernika, który nada Twojemu ciastu puszystości, jednocześnie gwarantując odpowiednią konsystencję i wilgotność wypieku. Od teraz każdy sernik wyjdzie z piekarnika idealny!

    Może się przydać
  • Krok 4

    Przy końcu dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia się składników.

  • Krok 5

    Sernik piecz w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

  • Krok 6

    Masę serową przelej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika - poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez kolejne 90 minut. Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu wstaw do lodówki na kilka godzin.

Polewa z czereśni:

  • Krok 7

    Czereśnie umyj i wypestkuj.

  • Krok 8

    W 3/4 szklanki wody rozrób kisiel. Resztę wody przelej do rondelka razem z czereśniami i cukrem. Zagotuj. Do gotujących się owoców przelej rozrobiony kisiel, cały czas mieszając, zagotuj. Odstaw z palnika do przestygnięcia.

  • Krok 9

    Następnie kisiel z owocami przełóż na wierzch sernika.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-czeresniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej