Sernik krakowski
Sernik krakowski 🍰 to tradycyjny polski przepis, którego każdy z Was z pewnością próbował! Słodki wypiek pochodzący prosto z... Krakowa, a to niespodzianka!😉 Delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, z wierzchem ozdobionym charakterystyczną "kratką" z kruchego ciasta. Taki sernik znajdziesz w większości cukierni, jednak ja polecam upiec go samodzielnie - domowe ciasto smakuje najlepiej! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto do sernika krakowskiego:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Zawiń w folię i odstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wielkości 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Forma prostokątna marki Wilton o wymiarach 22,9 x 33 cm to metalowa forma, która umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła - dzięki czemu ciasto jest dobrze i równo wypieczone. Pokryta nieprzywierającą powłoką, łatwa w czyszczeniu i nadająca się do mycia w zmywarce!
-
Krok 3
Schłodzoną większą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełóż na spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Masa serowa na sernik krakowski:
-
Krok 4
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.
-
Krok 5
Miksując, stopniowo dodawaj żółtka, cukier z wanilią oraz budyń. Na koniec dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia się składników.
-
Krok 6
Białka (łącznie z tymi, które pozostały z ciasta kruchego na spód) ubij na sztywno.
-
Krok 7
Delikatnie dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Na końcu ostrożnie wmieszaj rodzynki.
-
Krok 8
Masę serową przełóż na upieczony spód. Pozostałą porcję ciasta rozwałkuj, potnij na paski i poukładaj na wierzchu sernika w kratkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170˚C i piecz przez około godzinę do zrumienienia.
Lukier:
-
Krok 9
Wymieszaj podane składniki na lukier i pędzelkiem posmaruj wystudzony sernik.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krakowski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze