1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik krakowski

Sernik krakowski

kawałek sernika krakowskiego na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
kawałek sernika krakowskiego na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Sernik krakowski 🍰 to tradycyjny polski przepis, którego każdy z Was z pewnością próbował! Słodki wypiek pochodzący prosto z... Krakowa, a to niespodzianka!😉 Delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, z wierzchem ozdobionym charakterystyczną "kratką" z kruchego ciasta. Taki sernik znajdziesz w większości cukierni, jednak ja polecam upiec go samodzielnie - domowe ciasto smakuje najlepiej! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto do sernika krakowskiego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Zawiń w folię i odstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

    zagniecione ciasto kruche podzielone na dwie kule w proporcji 1/3 oraz 2/3 i zawinięte w folię spożywczą
  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wielkości 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Magda poleca

    Forma prostokątna marki Wilton o wymiarach 22,9 x 33 cm to metalowa forma, która umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła - dzięki czemu ciasto jest dobrze i równo wypieczone. Pokryta nieprzywierającą powłoką, łatwa w czyszczeniu i nadająca się do mycia w zmywarce!

  • Krok 3

    Schłodzoną większą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełóż na spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Masa serowa na sernik krakowski:

  • Krok 4

    Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.

    masło utarte z cukrem na jasny, puszysty krem w misce
  • Krok 5

    Miksując, stopniowo dodawaj żółtka, cukier z wanilią oraz budyń. Na koniec dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia się składników.

    masło zmiksowane z cukrem, żółtkami, cukrem z wanilią i proszkiem budyniowym
  • Krok 6

    Białka (łącznie z tymi, które pozostały z ciasta kruchego na spód) ubij na sztywno.

    ubite na sztywną pianę białka jaj w miseczce
  • Krok 7

    Delikatnie dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Na końcu ostrożnie wmieszaj rodzynki.

    masa serowa na sernik krakowski w misce, obok miseczka z rodzynkami
  • Krok 8

    Masę serową przełóż na upieczony spód. Pozostałą porcję ciasta rozwałkuj, potnij na paski i poukładaj na wierzchu sernika w kratkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170˚C i piecz przez około godzinę do zrumienienia.

    masa na sernik krakowski wyłożona do formy do pieczenia i ozdobiona kratką z pasków ciasta kruchego

Lukier:

  • Krok 9

    Wymieszaj podane składniki na lukier i pędzelkiem posmaruj wystudzony sernik.

    lukier do posmarowania sernika krakowskiego w niebieskiej miseczce
  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krakowski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej