Sernik krakowski


Sernik krakowski, to tradycyjny polski przepis, którego z pewnością każdy z Was smakował! Słodki wypiek, pochodzący prosto z Krakowa, uwielbia każdy! Delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, a wierzch zdobi charakterystyczna "kratka" z kruchego ciasta. Taki sernik znajdziecie w większości cukierni, jednak ja polecamy upiec go samodzielnie - domowe ciasto smakuje najlepiej :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, zimne masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Zawiń w folię i odstaw do lodówki, na około godzinę, do schłodzenia.
-
Krok 2
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wielkości 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Schłodzoną większą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami do pieczenia i przełóż na spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 4
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem.
-
Krok 5
Miksując, stopniowo dodaj żółtka, cukier z wanilią oraz budyń.
-
Krok 6
Białka, łącznie z tymi, które pozostały z ciasta do spodu, ubij na sztywno.
-
Krok 7
Delikatnie dodaj do masy serowej i wymieszaj. Na końcu delikatnie dodaj rodzynki.
-
Krok 8
Masę serową przełóż na upieczony spód. Pozostałą porcję ciasta rozwałkuj, potnij na paski i poukładaj na wierzchu sernika. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170˚C i piecz około godziny do zrumienienia.
Lukier:
-
Krok 9
Po wystudzeniu sernika, przygotuj lukier. Wymieszaj podane składniki i pędzelkiem posmaruj ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze