1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków (nie tylko na świeta). 😉 Jest prosty w przygotowaniu, delikatny, a do tego bardzo smaczny. Istnieje wiele sernikowych wariacji, jednak dodatek sekretnego składnika, jakim jest mleko w proszku, jest wręcz mistrzostwem świata. Sprawia, że ciasto jest aksamitnie gładkie i delikatnie śmietankowe w smaku, po prostu rozpływa się w ustach.

Przyznam szczerze, że to moje nowe odkrycie, wcześniej nie próbowałam tej wersji sernika z mlekiem w proszku. Z pewnością będę do niego wracać. 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika z mlekiem w proszku:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny i puszysty puch.

    w misie robota kuchennego bosch masło ucierane z cukrem pudrem
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Legendarny, subtelny i świeży smak Masła Klasycznego Lurpak® nada Twoim wypiekom niezwykłego wyrazu. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, która idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, babeczek i tart. Masło Lurpak® to doskonałe uzupełnienie Twoich ulubionych przepisów.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 2

    Stopniowo dodawaj żółtka, cukier z wanilią, mleko, budynie oraz mleko w proszku, cały czas ucierając.

    dodawanie żółtek do misy robota kuchennego bosch z masłem utartym z cukrem pudrem, obok na blacie opakowanie cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera, dwa opakowania budyniów śmietankowych Dr. Oetkera, pojemnik z mlekiem, miska z mlekiem w proszku
  • Krok 3

    Następnie porcjami dodawaj twaróg.

    dodawanie twarogu sernikowego do misy robota kuchennego bosch zawierającej masę z utartego masła, cukru pudru, żółtek, mleka, cukru z wanilią i mleka w proszku
  • Krok 4

    Białka ubij w oddzielnej misce i dodaj do masy serowej. Wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    dodawanie ubitych białek do masy sernikowej
  • Krok 5

    Dno dużej formy o wymiarach 38 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Przelej do niej masę na sernik.

    na blacie duża prostokątna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Black Trend od Dr. Oetkera, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem
  • Może się przydać

    Duża, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwałą, nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Forma jest objęta 5-letnią gwarancją.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Na samym dnie piekarnika ustaw blachę z wyposażenia i przelej na nią około litr wrzątku. Sernik wstaw poziom wyżej i piecz w 160°C przez 70 minut w kąpieli wodnej.

    przelewanie wrzątku na blachę na dnie piekarnika do zaparowania go w celu pieczenia sernika w kąpieli wodnej

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Połamaną na kawałki czekoladę zalej gorącą śmietanką, odstaw na chwilę, po czym mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

    do szklanego naczynia z połamaną na kawałki czekoladą jest przelewana gorąca śmietanka
  • Krok 8

    Polewą polej wierzch ciasta. Odstaw do zastygnięcia.

     

    na upieczony sernik z mlekiem w proszku przelewana polewa czekoladowa
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-mlekiem-w-proszku

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej