Sernik tradycyjny - Prosty i Szybki Przepis
Pyszny, tradycyjny sernik bez spodu. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny dla osób początkujących w pieczeniu. Sernik można przygotować na klasycznym, dwukrotnie mielonym twarogu półtłustym lub twarogu z wiaderka. Pamiętaj o tym, żeby dopiero na końcu delikatnie wmieszać białka do ciasta, ponieważ to właśnie one nadają mu aksamitności. Dodatek prawdziwej wanilii nada mu pysznego smaku i aromatu. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ten tradycyjny sernik, który zawsze się udaje!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania sernika tradycyjnego (bez spodu)
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 150°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór wysokiej jakości tortownic znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego
-
Krok 2
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij.
-
Krok 3
Do misy wsyp cukier, miękkie masło, żółtka i cukier z wanilią. Ucieraj w misie miksera do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
-
Krok 4
Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną oraz twaróg sernikowy i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj wcześniej ubite białka.
-
Krok 5
Masę serową przełóż do tortownicy i delikatnie wyrównaj. Piecz przez 60 minut.
-
Krok 6
Następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 30 minut.
-
Krok 7
Sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku. Następnie przełóż go do lodówki.
-
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera
Modny dodatek do Twojej kuchni. Ułatwi Ci wyjmowanie gorących ciast z piekarnika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-tradycyjny-prosty-i-szybki-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze