1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z pra偶onymi migda艂ami

Sernik z pra偶onymi migda艂ami

sernik z pra偶onymi migda艂ami z sosem karmelowym na paterze - wszystkiego s艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Co tu do偶o mówi膰... to idealny sernik na 艣wi臋ta馃巹!

Kremowy, lekko s艂ony z wyrazistym smakiem pra偶onych migda艂ów. Ca艂o艣膰 dope艂nia warstwa g臋stego sosu karmelowego ze szczypt膮 soli.

To b臋dzie HIT na Twoim 艣wi膮tecznym stole 鉂わ笍

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do sernika:

  • Krok 1

    Form臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    tortownica 24cm Dr. Oetkera
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Uniwersalna tortownica przyda si臋 w ka偶dej kuchni.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Migda艂y do spodu i na krokant wysyp na blasze i podpra偶 w 200°C przez oko艂o 10 minut.

    Od艂ó偶 do wystudzenia.

    migda艂y Bakal na blasze
  • Krok 3

    100 g migda艂ów zmiel w malakserze, nast臋pnie zmiel herbatniki. Po艂膮cz wszystko razem z rozpuszczonym mas艂em na „mokry piasek”.

    zmielone, pra偶one migda艂y i herbatniki, rozpuszczone mas艂o
  • Krok 4

    Wy艂ó偶 mas臋 z herbatników i migda艂ów równomiernie w formie, doci艣nij aby utworzy膰 spód.

    Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    sp贸d z herbatnik贸w i pra偶onych migda艂贸w do sernika

Krok 2

  • Krok 5

    Twaróg i serek kanapkowy wymieszaj razem z cukrem i past膮 waniliow膮.

    twar贸g, cukier , Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 6

    Nast臋pnie wmieszaj kolejno jajka a na koniec skrobi臋 ziemniaczan膮.

    masa serowa, jajka i skrobia ziemniaczana, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 7

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 na wcze艣niej przygotowany spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz oko艂o 80-90 minut.

     

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.

    masa serowa w formie do pieczenia

Krokant z migda艂贸w:

  • Krok 8

    150 g pra偶onych migda艂ów posiekaj drobno.

    siekane pra偶one migda艂y
  • Krok 9

    Na patelni臋 wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na 艣rednim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru (nie mieszaj).

    Do gor膮cego karmelu dodaj posiekane migda艂y i dok艂adnie wymieszaj.

    karmel i posiekane pra偶one migda艂y na krokant
  • Krok 10

    Migda艂y z karmelem roz艂ó偶 na papierze do pieczenia, przykryj drug膮 cz臋艣ci膮 papieru i doci艣nij r臋koma. Pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Wystudzony krokant pokrój no偶em.

    krokant z pra偶onych migda艂贸w

Sos karmelowy:

  • Krok 11

    Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika, a偶 stanie si臋 z艂oto-br膮zowy.

    Powoli dodaj mas艂o i 艣mietank臋. Uwa偶aj bo w tym czasie karmel zacznie si臋 mocno pieni膰.

    Zdejmij garnek z palnika i wymieszaj ca艂o艣膰. Wszystkie sk艂adniki powinny si臋 po艂膮czy膰.

    Gotowy sos zg臋stnieje po wystudzeniu.

    sos karmelowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-prazonymi-migdalami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej