1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z prażonymi migdałami

Sernik z prażonymi migdałami

sernik z prażonymi migdałami z sosem karmelowym na paterze - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Co tu dożo mówić... to idealny sernik na święta🎄!

Kremowy, lekko słony z wyrazistym smakiem prażonych migdałów. Całość dopełnia warstwa gęstego sosu karmelowego ze szczyptą soli.

To będzie HIT na Twoim świątecznym stole ❤️

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica 24cm Dr. Oetkera
  • Może się przydać

    Uniwersalna tortownica przyda się w każdej kuchni.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Migdały do spodu i na krokant wysyp na blasze i podpraż w 200°C przez około 10 minut.

    Odłóż do wystudzenia.

    migdały Bakal na blasze
  • Krok 3

    100 g migdałów zmiel w malakserze, następnie zmiel herbatniki. Połącz wszystko razem z rozpuszczonym masłem na „mokry piasek”.

    zmielone, prażone migdały i herbatniki, rozpuszczone masło
  • Krok 4

    Wyłóż masę z herbatników i migdałów równomiernie w formie, dociśnij aby utworzyć spód.

    Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    spód z herbatników i prażonych migdałów do sernika

Krok 2

  • Krok 5

    Twaróg i serek kanapkowy wymieszaj razem z cukrem i pastą waniliową.

    twaróg, cukier , Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 6

    Następnie wmieszaj kolejno jajka a na koniec skrobię ziemniaczaną.

    masa serowa, jajka i skrobia ziemniaczana, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 7

    Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz około 80-90 minut.

     

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.

    masa serowa w formie do pieczenia

Krokant z migdałów:

  • Krok 8

    150 g prażonych migdałów posiekaj drobno.

    siekane prażone migdały
  • Krok 9

    Na patelnię wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru (nie mieszaj).

    Do gorącego karmelu dodaj posiekane migdały i dokładnie wymieszaj.

    karmel i posiekane prażone migdały na krokant
  • Krok 10

    Migdały z karmelem rozłóż na papierze do pieczenia, przykryj drugą częścią papieru i dociśnij rękoma. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Wystudzony krokant pokrój nożem.

    krokant z prażonych migdałów

Sos karmelowy:

  • Krok 11

    Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż stanie się złoto-brązowy.

    Powoli dodaj masło i śmietankę. Uważaj bo w tym czasie karmel zacznie się mocno pienić.

    Zdejmij garnek z palnika i wymieszaj całość. Wszystkie składniki powinny się połączyć.

    Gotowy sos zgęstnieje po wystudzeniu.

    sos karmelowy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-prazonymi-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej