Sernik puszysty
Ciasto lekkie i puszyste niczym chmurka? Nie ma rzeczy niemożliwych 😉 W moim serniku wszystko przypomina delikatny obłoczek ☁️- biszkoptowy spód i najbardziej puszysta serowa masa, jaką daną było Ci spróbować!
Sekretem puszystego sernika jest osobne ubicie białek. Wmieszane do masy serowej nadają ciastu lekkości i sprawiają, że po upieczeniu sernik ma bardzo delikatną strukturę. Kropka nad "i" to oprószenie go cukrem pudrem. Zapewniam, że ten przepis nie potrzebuje żadnych zbędnych dodatków - jest idealny w swojej prostocie!😍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na spód:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 22x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przyczep go do formy smarując w kilku miejscach masłem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Może się przydać
Wygodna forma do pieczenia z odpinanym rantem. Przygotujesz i łatwo wyjmiesz z niej swoje ciasto.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj kolejno żółtka.
-
Krok 3
Na koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Gotową masę wyłóż równomiernie w formie.
Ciasto bedzie gęste i nie będzie go dużo. Wygodnie rozprowadzić je metalową łyżką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 min.
-
Krok 5
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Nie wyłączaj piekarnika! Obniż tylko temperaturę do 170°C.
Po wystudzeniu usuń papier do pieczenia i włóż ciasto z powrotem do formy.
Masa serowa:
-
Krok 6
Żóltka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na jasną masę.
-
Krok 7
Dodaj twaróg, budyń i wymieszaj.
Następnie stopniowo wlej rozpuszczone, przestudzone masło i zmiksuj.
-
Krok 8
Do masy serowej wlewaj cienką strużką mleko i zmiksuj do połaczenia składników (masa będzie rzadka, tak ma być).
-
Krok 9
Białko ze wszystkich 9 jajek ubij z cukrem (100 g), dodaj do masy serowej i wymieszaj szpatułą do uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 10
Gotową masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 45-50 min.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-puszysty |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze