1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik puszysty

Sernik puszysty

sernik puszysty - Wszystkiego  Słodkiego
sernik puszysty - Wszystkiego  Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto lekkie i puszyste niczym chmurka? Nie ma rzeczy niemożliwych 😉 W moim serniku wszystko przypomina delikatny obłoczek ☁️- biszkoptowy spód i najbardziej puszysta serowa masa, jaką daną było Ci spróbować!

Sekretem puszystego sernika jest osobne ubicie białek. Wmieszane do masy serowej nadają ciastu lekkości i sprawiają, że po upieczeniu sernik ma bardzo delikatną strukturę. Kropka nad "i" to oprószenie go cukrem pudrem. Zapewniam, że ten przepis nie potrzebuje żadnych zbędnych dodatków - jest idealny w swojej prostocie!😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na spód:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 22x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przyczep go do formy smarując w kilku miejscach masłem.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Wygodna forma do pieczenia z odpinanym rantem. Przygotujesz i łatwo wyjmiesz z niej swoje ciasto.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj kolejno żółtka.

    masło utarte z cukrem, żółtka
  • Krok 3

    Na koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

    masa maślana, mąka z proszkiem do pieczenia
  • Krok 4

    Gotową masę wyłóż równomiernie w formie.

    Ciasto bedzie gęste i nie będzie go dużo. Wygodnie rozprowadzić je metalową łyżką.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 min.

    ciasto na spód w formie do pieczenia
  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    Nie wyłączaj piekarnika! Obniż tylko temperaturę do 170°C.

    Po wystudzeniu usuń papier do pieczenia i włóż ciasto z powrotem do formy.

    upieczony spód do sernika puszystego

Masa serowa:

  • Krok 6

    Żóltka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na jasną masę.

    żółtka utarte z cukrem i cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Dodaj twaróg, budyń i wymieszaj.

    Następnie stopniowo wlej rozpuszczone, przestudzone masło i zmiksuj.

    masa serowa, rozpuszczone masło, budyń śmietankowy
  • Krok 8

    Do masy serowej wlewaj cienką strużką mleko i zmiksuj do połaczenia składników (masa będzie rzadka, tak ma być).

    masa serowa, mleko
  • Krok 9

    Białka ubij z cukrem (100 g), dodaj do masy serowej i wymieszaj szpatułą do uzyskania jednolitej masy.

    piana z białek
  • Krok 10

    Gotową masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 45-50 min.

    Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystudzenia.

     

    masa serowa w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-puszysty

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej