Sernik z karmelem i migdałami
Poznaj przepis na sernik z karmelem i migdałami! Prosty i szybki w przygotowaniu. Jego kremowa konsystencja zachwyci każdego! Idealny na każdą okazję, zarówno na Święta jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania spodu do sernika z karmelem i migdałami:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Herbatniki i płatki migdałów przełóż do malaksera i zmiel.
-
Krok 3
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
-
Krok 4
Masę ciasteczkową przełóż na spód tortownicy i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie masy serowej:
-
Krok 5
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Przełóż do misy jajka, cukier, śmietankę, twaróg, budyń i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Może się przydać
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon, który nadaje wypiekom i deserom intensywny smak i aromat.
-
Krok 6
Następnie przełóż masę na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika na 85 minut.
-
Krok 7
Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
Przygotowanie karmelu:
-
Krok 8
Cukier przełóż do garnka razem z łyżką wody. Podgrzewaj na średniej mocy palnika ( nie mieszaj), do momentu, aż będzie miał złotobrązowy kolor.
-
Krok 9
Zdejmij garnek z palnika i wlej do niego śmietankę.
-
Krok 10
Następnie dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do uzyskania karmelowego sosu.
-
Krok 11
Sos przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.
Dekorowanie:
-
Krok 12
Kiedy sos zacznie gęstnieć przelej go na wystudzony sernik. Wierzch posyp migdałami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-karmelem-i-migdalami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze