1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik kr贸lewski

Sernik kr贸lewski

Sernik kr贸lewski z mas膮 serow膮 i kakaowym ciastem. Kawa艂ki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
Sernik kr贸lewski z mas膮 serow膮 i kakaowym ciastem. Kawa艂ki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Klasyk, który sprawdzi si臋 na ka偶d膮 okazj臋, na co dzie艅 do popo艂udniowej kawy i od 艣wi臋ta, na uroczy艣cie zastawionym stole. To przepis, który zdecydowanie powinien znale藕膰 si臋 w ka偶dym kuchennym przepi艣niku. Koniecznie wypróbujcie!馃嵃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na kruche ciasto:

  • Krok 1

    Sk艂adniki na ciasto zagnie膰 szybko, uformuj kul臋, zawi艅 j膮 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do zamra偶arki do sch艂odzenia na ok. 30-40 min.

    Mas艂o, kakao, proszek do pieczenia i m膮ka w misce. Obok cukier i 偶贸艂tka w miseczkach.
  • Krok 2

    Prostok膮tn膮 form臋 do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    Foremka od pieczenia wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    2/3 sch艂odzonego ciasta zetrzyj równomiernie na spód, lekko doci艣nij, wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 min. Reszt臋 ciasta schowaj do zamra偶arki.

    Ciasto kakaowe starte na sp贸d formy.
  • M膮ka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.

    M膮ka pszenna Polka do ciast

Masa serowa do sernika kr贸lewskiego:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj mas臋 serow膮. 呕ó艂tka utrzyj z cukrem i past膮 z wanilii.

    呕贸艂tka utarte z cukrem i past膮 z wanilii w miseczce.
  • Krok 5

    Dodaj twaróg i budy艅 waniliowy, wymieszaj.

    呕贸艂tka utarte z cukrem i past膮 z wanilii w miseczce. Obok twar贸g w miseczce.
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczone mas艂o, wymieszaj.

    Rozpuszczone mas艂o z miseczce.
  • Krok 7

    Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Dodaj do masy serowej i delikatnie, ale dok艂adnie wymieszaj.

    Ubite bia艂ka wymieszane z mas膮 serow膮 w misce.
  • Krok 8

    Gotow膮 mas臋 przelej na wcze艣niej podpieczony spód.

    Masa serowa przelewana na kakaowy sp贸d.
  • Krok 9

    Na wierzch zetrzyj pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta.

    Posypywanie wierzchniej warstwy sernika ciastem kakaowym.
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 min. Po upieczeniu wy艂膮cz piekarnik i stud藕 sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Z pewno艣ci膮 pami臋tasz z dzieci艅stwa wspania艂y smak ciep艂ego budyniu waniliowego, kt贸ry gotowa艂a mama czy babcia. Budy艅 Dr. Oetkera to 艣wietny pomys艂 na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pe艂ny smak i aksamitna konsystencja zadowol膮 ka偶dego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera ka偶dy z nas znajdzie co艣 dla siebie.

    Wszystkiego S艂odkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krolewski

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej